"Nivelul actual al provizioanelor nu este nici pe departe supradimensionat"

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 16:21
1492 citiri
"Nivelul actual al provizioanelor nu este nici pe departe supradimensionat"

Nivelul actual al provizioanelor sistemului bancar "nu este nici pe departe" supradimensionat din perspectiva creditelor neperformante din prezent, iar proiectiile privind evolutia acestora indica un risc neacoperit, a spus marti directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, Ion Dragulin, citat de NewsIn.

"Asocierea provizioanelor in standarde contabile trebuie sa se faca in raport cu pierderile efective, care trebuie acoperite.

Munca noastra sugereaza ca provizioanele nu sunt nici pe departe supradimensionate, atat din perspectiva actuala a creditelor neperformante, cat nici din proiectia de nerambursare, care indica faptul ca nivelul datoriei la risc este deja neacoperit de provizioane", a afirmat Dragulin.

El a adaugat ca insistenta in privinta reanalizarii provizioanelor "este dificila de asumat", insa a mentionat ca exista unele clarificari ce pot fi aduse in cadrul de reglementare pentru o mai buna aliniere la standardele Uniunii Europene, masuri ce pot elibera din provizioane.

Pe de alta parte, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, considera ca provizioanele "consderabil mai mari" decat pierdierile asumate de banci duc la un cost "nejustificat de mare".

"Factorul cel mai important care influenteaza creditul este accesul la lichiditati.

Daca provizioanele sunt considerabil mai mari decat pierderile pe care ni le asumam, atunci rezulta un cost nejustificat de mare, iar daca adaugam la costul riscului si costul reglementarii, costurile de creditare cresc.

Cred ca ar fi bine sa ne dam seama ca orice cost din sistemul bancar e la finalul zilei la client si cu cat plateste mai mult, cu atat se simte mai presat", a spus van Groningen.

Conform declaratiilor presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, bancile au cerut in ultimele luni Bancii Nationale a Romaniei (BNR) reducerea perioadei de provizionare la creditele clasificate ca indoielnice sau in pierdere, la scurt timp dupa ce acestea au fost restructurate, si si-au imbunatatit, astfel, calitatea.

In prezent, bancile sunt obligate sa constituie provizioane pe toata perioada de creditare, in conditiile in care trebuie sa pastreze creditul in aceeasi clasa de risc, chiar daca acesta a fost restructurat, a explicat seful ARB.

"Suntem intr-un impas in ce priveste reglementarile actuale pentru provizioane.

Una dintre cele mai delicate solicitari pe care am facut-o bancii centrale se leaga de problema provizioanelor versus restructurarea creditelor", a spus Ghetea.

El a mentionat ca, respectand standardele romanesti de contabilitate, bancile fac provizioane pentru a acoperi in proportie de 100% imprumuturile ce au ajuns in clasele de risc indoielnice sau pierdere, iar bancherii cer astfel bancii centrale alinierea la standardele internationale de contabilitate (IFRS), prin care bancile pot scoate creditul respectiv din clasele de risc mentionate.

De asemenea, Ghetea a declarat marti ca ARB considera sistemul actual, care prevede provizionarea pentru titlurile de stat la final de an, este neadecvat, pentru ca ar putea descuraja bancile sa investeasca in astfel de instrumente.

"Sistemul de provizionare actual pentru titlurile de stat este neadecvat si destul de departe de ce se intampla (in realitate).

E un mecanism nu prea bine testat si neindicat. Nu e bine sa descurajam sistemul bancar sa faca investitii in titluri de stat", a afirmat Ghetea.

El a adaugat ca asociatia bancilor a propus bancii centrale revizuirea sistemului actual pentru constituirea provizioanelor.

"Suntem preocupati, pentru ca in acest an au fost mult mai multe emisiuni de titluri de stat si tot mai multe banci au cumparat astfel de titluri", a subliniat Ghetea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#bnr, #dragulin, #provizioane , #Emisiuni