Finantele lanseaza prima emisiune din ultimii ani cu maturitate pe 10 ani

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 16:57
1351 citiri
Finantele lanseaza prima emisiune din ultimii ani cu maturitate pe 10 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va lansa in aprilie prima emisiune de titluri de stat pe zece ani din ultimii doi ani si trei luni, in valoare de 700 milioane lei, in conditiile in care si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei (peste 1 miliard euro), potrivit datelor publicate miercuri, scrie NewsIn.

MFP lansase ultima emisiune de obligatiuni pe 10 ani pe 17 ianuarie 2008, insa a respins atunci toate ofertele.

Anterior, la o emisiune similara din 20 decembrie 2007, Finantele plasasera 178,9 milioane lei, la un randament de 7,47% pe an.

Prima licitatie de titluri de stat ar urma sa aiba loc pe 1 aprilie, cand ministerul intentioneaza sa atraga 900 milioane lei printr-o emisiune de obligatiuni pe 3 ani.

Apoi, pe 12 aprilie, Finantele vor sa ia de pe piata locala 1,3 miliarde lei pe titluri cu maturitate la un an.

Pe 15 aprilie, MFP a programat o noua emisiune de obligatiuni, pe 5 ani, in valoare de 900 milioane lei, in timp ce pe 22 aprilie ar urma sa aiba loc emisiunea cu maturitate la 10 ani, cand statul vrea sa ia 700 milioane lei pe 10 ani.

Ultima emisiune din aprilie ar urma sa aiba loc pe 26 ale lunii, cand Finantele au propus titluri cu maturitate la sase luni, de 700 milioane lei.

In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala peste 12 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Totodata, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.

Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#finante, #emisiune, #maturitate , #Emisiuni