Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AP a sesizat CC cu trei cazuri privind proprietatea, taxele judiciare si drepturi salariale

AP a sesizat CC cu trei cazuri privind proprietatea, taxele judiciare si drepturi salariale

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala (CC), in primul trimestru, cu trei cazuri privind taxele judiciare, regimul juridic al unor imobile nationalizate si plata unor drepturi salariale, formuland, totodata, alte 161 de puncte de vedere privind exceptiile de neconstitutionalitate.

In trimestrul intai al anului 2010, la sediul central si la birourile teritoriale ale institutiei Avocatului Poporului au fost acordate 4339 audiente, dintre care 762 la sediul central si 3577 la birourile teritoriale, se arata intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX, de catre AP.

De asemenea, au fost solutionate, potrivit competentei legale, 2.487 de petitii.


Dintre acestea, 964 de petitii au fost solutionate de catre birourile teritoriale ale institutiei Avocatului Poporului din Alba-Iulia, Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Suceava, Oradaea, Pitesti, Ploiesti, Targu-Mures si Timisoara, restul de 1.523 fiind solutionate la sediul central.


A fost efectuata o ancheta la Casa nationala de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, avand ca obiect dreptul la un nivel de trai si dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, prevazute de art. 47 si art.52 din Constitutie.


A fost emisa o recomandare catre Ministrul Sanatatii, pentru incalcarea dreptului de petitionare si dreptului la ocrotirea sanatatii, prevazute de art. 52 si art.34 din Constitutia Romaniei.


Au fost formulate la solicitarea Curtii Constitutionale 161 puncte de vedere privind exceptiile de neconstitutionalitate.


Au fost ridicate direct de Avocatul Poporului trei exceptii de neconstitutionalitate cu privire la: dispozitiile articolului 3 literele c) si j), art. 3 alin. (2), (3), (4) si articolul 8 din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru modificata si completata; dispozitiile articolul 2 alineatele (1) literele a) si c) din Legea 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicabila cu modificarile si completarile ulterioare; dispozitiile articolului unic punctului 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 18/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1002 ori