Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Protest amplu in presa privind confiscarea registrelor telefonice ale Associated Press

Protest amplu in presa privind confiscarea registrelor telefonice ale Associated Press


Peste 50 de grupuri de presa americane au protestat fata de confiscarea, pe care o considera excesiva si fara precedent, a registrelor telefonice ale agentiei de presa AP de catre administratia americana.

Aceasta confiscare "pune in discutie integritatea practicilor Departamentului de Justitie fata de presa si capacitatea acestuia de a gasi un echilibru intre competentele sale politienesti si drepturile mass-media si interesul public, stipulate in Primul Amendament", afirma aceste organizatii de presa intr-o scrisoare publicata marti, potrivit AFP.

De cand Departamentul Justitiei a publicat, in urma cu 30 de ani, directivele cu privire la practicile de confiscare a desfasuratoarele telefonice ale jurnalistilor, "nimeni nu isi aminteste de o confiscare atat de excesiva in scopul obtinerii de elemente informatie", a precizat documentul.

Scrisoarea, transmisa in numele Comitetului reporterilor pentru libertatea presei (Reporters Committee for Freedom of the Press) a fost semnata, intre altii, de Dow Jones, EW Scripps, Gannett, The New York Times, The Newspaper Guild, Time Inc. si Washington Post.

Departamentul de Justitie: Este una "dintre cele mai grave" scurgeri de informatii

Administratia presedintelui Barack Obama a justificat marti interceptarea de date printr-un caz de forta majora, care "punea americanii in pericol".

Secretarul Justitiei, Eric Holder a apreciat ca este vorba despre "una dintre cele mai grave" scurgeri pe care a vazut-o in intreaga sa cariera, care a determinat administratia sa confiste aceste date in 2012.

"Nu este o exagerare, aceasta ii punea pe americani in pericol si incercarea de identificare a celui responsabil de un asemenea incident, cred eu, cere o actiunea foarte ofensiva", a explicat el presei, fara sa spuna daca au fost vizate si alte institutii.

Potrivit Associated Press, ancheta care a justificat o asemenea confiscare se refera la un articol privind o "operatiune efectuata de CIA in Yemen care a pus capat, in vara lui 2012, unui complot Al-Qaida, care viza detonarea unei bombe intr-un avion cu destinatia Statele Unite".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1282 ori