Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unde au disparut fondurile europene. Vezi ce spune Razvan Murgeanu

Unde au disparut fondurile europene. Vezi ce spune Razvan Murgeanu

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Razvan Murgeanu, sustine ca minsterul nu poate verifica felul in care se cheltuiesc banii obtinuti din fonduri europene si ca pentru acest lucru exista un departament in cadrul Ministerului Finantelor si adauga ca autoritatile europene considera ca Romania nu este suficient de transparenta in ceea ce priveste cheltuirea acestor fonduri.

"Eu, daca am o suspiciune, si am avut suspiciuni inclusiv pe judetul Buzau, de exemplu, nu pot sa fac control. Exista un departament in cadrul Ministerului Finantelor, pe care nu il coordoneze eu. Ar fi si culmea, eu ii controlez, eu le dau bani. Acest departament se autosesizeaza, chiar si din presa", a precizat Murgeanu, pentru Evenimentul Zilei.

Acesta a adaugat ca nici unitatea de control din cadrul ministerului, care trebuie sa verifice caietele de sarcini si actele, si nici ANRMAP-ul, care face control dupa ce s-au atribuit contractele ca sa vada daca s-a respectat legea, nu sunt acreditate european.

"Nu sunt acreditate. Ele trebuie sa intre intr-un proces de acreditare, dupa care sa preia sarcina, raspunzand in solidar cu autoritatile locale care efectueaza achizitia.

Practic, Europa spune: nu stiu domnule, descurcati-va! Deci, avizul dat de aceste entitati pe achizitiile facute pe fonduri europene nu-i intereseaza pe europeni. Iar cele doua institutii de control nu isi asuma responsabilitatea pentru ce verdict dau. Trebuie ca, acum, sa se inceapa procesul de acreditare a acestor institutii", a mai spus Razvan Murgeanu.

Acesta adauga ca in auditul facut in martie, de catre institutiile europene, au existat suspiciuni de conflicte de interese si a dat ca exmplul judetul Teleorman.

Daca Romania nu va rezolva problemele cerute de autoritatile europene, in urma auditului, platile vor fi suspendate, explica Murgeanu.

"Exista ghiduri care prevad cat la suta din finantare ii retragi unui contractat si contractorului, daca s-au constatat nereguli. Daca se pune problema de frauda, este cu adevarat grav."

De asemenea, daca finantarea va fi suspendata, banii vor fi folositi la alte proiecte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1268 ori