Unde au disparut fondurile europene. Vezi ce spune Razvan Murgeanu

Joi, 16 Iunie 2011, ora 11:22
1377 citiri
Unde au disparut fondurile europene. Vezi ce spune Razvan Murgeanu

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Razvan Murgeanu, sustine ca minsterul nu poate verifica felul in care se cheltuiesc banii obtinuti din fonduri europene si ca pentru acest lucru exista un departament in cadrul Ministerului Finantelor si adauga ca autoritatile europene considera ca Romania nu este suficient de transparenta in ceea ce priveste cheltuirea acestor fonduri.

"Eu, daca am o suspiciune, si am avut suspiciuni inclusiv pe judetul Buzau, de exemplu, nu pot sa fac control. Exista un departament in cadrul Ministerului Finantelor, pe care nu il coordoneze eu. Ar fi si culmea, eu ii controlez, eu le dau bani. Acest departament se autosesizeaza, chiar si din presa", a precizat Murgeanu, pentru Evenimentul Zilei.

Acesta a adaugat ca nici unitatea de control din cadrul ministerului, care trebuie sa verifice caietele de sarcini si actele, si nici ANRMAP-ul, care face control dupa ce s-au atribuit contractele ca sa vada daca s-a respectat legea, nu sunt acreditate european.

"Nu sunt acreditate. Ele trebuie sa intre intr-un proces de acreditare, dupa care sa preia sarcina, raspunzand in solidar cu autoritatile locale care efectueaza achizitia.

Practic, Europa spune: nu stiu domnule, descurcati-va! Deci, avizul dat de aceste entitati pe achizitiile facute pe fonduri europene nu-i intereseaza pe europeni. Iar cele doua institutii de control nu isi asuma responsabilitatea pentru ce verdict dau. Trebuie ca, acum, sa se inceapa procesul de acreditare a acestor institutii", a mai spus Razvan Murgeanu.

Acesta adauga ca in auditul facut in martie, de catre institutiile europene, au existat suspiciuni de conflicte de interese si a dat ca exmplul judetul Teleorman.

Daca Romania nu va rezolva problemele cerute de autoritatile europene, in urma auditului, platile vor fi suspendate, explica Murgeanu.

"Exista ghiduri care prevad cat la suta din finantare ii retragi unui contractat si contractorului, daca s-au constatat nereguli. Daca se pune problema de frauda, este cu adevarat grav."

De asemenea, daca finantarea va fi suspendata, banii vor fi folositi la alte proiecte.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene, #razvan murgeanu fonduri europene, #bani, #fonduri , #Achizitii