Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nici terenurile agricole nu scapa de criza: achizitiile realizate de straini sunt la un sfert fata de anul trecut

Nici terenurile agricole nu scapa de criza: achizitiile realizate de straini sunt la un sfert fata de anul trecut

Investitorii straini care au mai ramas in piata sunt gata sa plateasca pana la 4.000 de euro pe un hectar cu conditia ca lotul sa fie intabulat, sa aiba documentatia pusa la punct si mai ales sa fie comasat.

Tranzactiile cu terenuri agricole intermediate de casa de avocatura Gilescu&Partenerii CHSH nu au depasit 2.000 de hectare in primele cinci luni din acest an, in conditiile in care in prima jumatate a lui 2008 s-au cumparat 10.000 ha de teren agricol.

"Daca inainte de criza cumparau si 200-300 hectare pe luna, acum cumpara 50-70 ha.


Majoritatea prefera ca in pararel sa isi consolideze infrastructura, sa faca schimburi de terenuri cu alti investitori pentru a-si compacta loturile si sa demareaza lucrarile agricole", a declarat pentru ZF Vlad Cirjan, avocat in cadrul Gilescu&Partenerii CHSH, una dintre cele mai active firme de avocatura pe acest segment, cu peste 20 de clienti in portofoliu.


Danezii si austriecii au mizat pe agricultura romaneasca


Principalii investitori in agricultura, danezii, austriecii si italienii, au fost atrasi in Romania de pretul de zece ori mai mic al terenurilor fata de tarile de origine si au intrat masiv incepand cu 2006 mai ales in vestul tarii, unde terenurile au fost deja comasate de italieni.


"Zona de vest este ceva mai dezvolatata pentru ca au venit mai de mult investitori speculativi, in principal italieni, dar si belgieni, nemti sau austrieci, care au luat cu 200 de euro/ha si au inceput sa compacteze. Si-au creat suprafete de 1.000 ha care au devenit interesante pentru agricultorii profesionisti care vor sa investeasca intr-un start-up", spune Cirjan.


Romania este cea mai atractiva


"Terenul este nelucrat, iar asta este un avantaj pentru agricultura ecologica. Multi isi fac ferme zootehnice, cultiva terenurile sau investesc in energia eoliana, mai ales in Dobrogea", spune Cirjan.


Ovidiu Valeanu, avocat in aceeasi companie, il completeaza pe colegul sau spunand ca "pe langa profitul obtinut din exploatarea terenurilor mai sunt si fondurile importante atrase prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).


Pe langa subventiile directe la hectar, clientii nostri, care au suprafete de peste 10.000 ha au aplicat pentru achizitii de utilaje, echipamente, pentru infiintarea de ferme.


Cine face documentatia bine si dovedeste ca are capacitatea financiara necesara pentru 50% din proiect nu are nicio problema sa atraga fondurile europene si de la bugetul de stat".


Dispusi sa plateasca 4.000 euro/ha


Investitorii straini sunt gata sa plateasca pana la 4.000 de euro pe un hectar cu conditia ca lotul sa fie intabulat, sa aiba documentatia pusa la punct si mai ales sa fie comasat.


Tot ce nu intra in aceasta categorie se cumpara cu mai putin. "Cand cumpara hectar cu hectar, strainii dau aproximativ 2.000 euro/ha, in timp ce pentru suprafetele comasate si intabulate platesc intre 3.500 si 4.000 de euro.


In unele judete, cum este Braila, se vede si aportul statului, pentru ca s-a realizat cadastrul, iar asta da incredere companiilor sa investeasca intr-un teren sigur din punct de vedere juridic", spune Vlad Cirjan, care lucreaza deja intr-un departament special destinat agriculturii, impreuna cu alti sase avocati, patru in Bucuresti si doi in Timisoara.


Schimbare de strategie din toamna lui 2008


Incepand cu noiembrie, piata s-a blocat. Multi investitori au sistat proiectele, iar altii au anulat orice achizitie.


"Nu toti investitorii au reusit sa obtina finantari sau sa continue proiectele", anunta Valeanu, care nu face insa comparatie cu sectorul imobiliar, doar pentru faptul ca in agricultura mai sunt jucatori care profita de criza si implicit de scaderea preturilor.


"Preturile nu au scazut la vanzatorul primar, dar italienii care cereau 6.000 de euro la hectar au fost nevoiti sa ajusteze in jos preturile cu 10-15%", continua el. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 920 ori
Citeste mai multe despreachizitii buget companii fonduri investitori