Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MFP va verifica toate contractele finante din fonduri europene

MFP va verifica toate contractele finante din fonduri europene

Ministerul Finantelor Publice va verifica,cu prioritate,procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri europene,in vederea diminuarii riscului de corectii financiare ce ar putea fi aplicate Romaniei de catre Comisia Europeana, potrivit unui proiect de act normativ, informeaza NewsIn.

In contextul crizei economice pe care Romania o traverseaza, caracterul preventiv al acestei verificari este de natura sa contribuie la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, potrivit proiectului.

Ministerul va verifica aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii a caror finantare este asigurata din bugetul fondurilor europene nerambursabile, se arata in proiect.

Verificarea priveste etapele procesului de achizitie publica, dupa publicarea anuntului/invitatiei de participare si pana la semnarea contractului.

In situatiile exceptionale reglementate de lege, in care este permisa incheierea contractului fara publicarea prealabila a anuntului de participare, verificarea priveste etapele procesului de achizitie incepand cu transmiterea invitatiei de participare la negociere si pana la semnarea contractului.

Astfel, atributiile Ministerului Finantelor Publice sunt de urmarire a derularii principalelor etape ale procedurilor de atribuire a contractelor, pentru prevenirea si corectarea neconformitatilor cu legislatia in domeniu, si analizarea documentatiei de atribuire, cu exceptia verificarii specificatiilor si motivatiilor tehnice, pentru a contribui la asigurarea conformitatii acesteia cu prevederile legale, se mai arata in proiect.

Atributiile MFP sunt exercitate la nivel central printr-o structura de specialitate, respectiv Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), si la nivel teritorial prin structuri specializate in cadrul directiilor generale ale finantelor publice, respectiv Compartimente de Verificare a achizitiilor publice.


Prin modificarile aduse, s-a introdus verificarea procedurilor de atribuire pentru toate contractele finantate din fonduri europene, indiferent de valoare, se mai arata in proiect.

Pana acum erau verificate, selectiv, doar contractele de furnizare cu o valoare de minim 100.000 de euro, contractele de servicii de peste 125.000 de euro si contractele de lucrari de cel putin 1 milion de euro.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1303 ori
Citeste mai multe desprecontracte fonduri europene mfp