Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lista neagra a lui Udrea

Lista neagra a lui Udrea

Elena Udrea a facut o lista a companiilor "neserioase", carora le va bloca accesul la licitatii, conform NewsIn.

 

Ministrul Dezvoltarii a avut in vedere firmele care nu respecta termenele de executie ori care si-au facut un obicei din a contesta rezultatul licitatiilor in vederea obtinerii unor avantaje ulterioare.


"Sunt firme pentru care contestarea licitatiilor a devenit «sport national», pentru ca ulterior sa incerce obtinerea de foloase de pe urma acestui lucru, ori incercand sa obtina subcontracte pentru anumite lucrari ori solicitand foloase materiale pentru a retrage contestatiile. Alte firme s-au obisnuit sa nu respecte termenele de executie a lucrarilor achizitionate, invocand tot felul de motive pentru asta, ori sa incerce incheierea de acte aditionale prin care sa creasca valoarea lucrarilor. Am facut la minister o lista cu aceste firme, carora le vom da recomandare negativa la orice solicitare o vor face in acest sens. Este singura modalitate legala de a limita accesul acestor firme la licitatiile pentru achizitionarea de lucrari", a declarat Elena Udrea, la Brasov.


Ministrul a adaugat ca prioritatea ministerului pentru perioada urmatoare va fi executia lucrarilor contractate pana in prezent prin proiectele cu finantare europeana prin Programul Operational Regional 2007-2013.


"Din cei 4,3 miliarde de euro alocati acestui program, au fost contractati 3,8 miliarde euro, ceea ce face ca ministerul nostru sa fie pe primul loc intre toate ministerele care coordoneaza derularea proiectelor cu finantare europeana. Vrem ca pana la finalul anului sa terminam contractarea pentru intreaga suma, dupa care sa ne concentram pe derularea contractelor si organizarea licitatiilor de achizitii. Pentru a evita pe viitor deficientele de implementare a acestor proiecte am incercat sa derulam mult mai bine procedurile de achizitie, generand un model unitar pentru achizitiile publice", a sustinut Elena Udrea.


Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a aflat vineri la Brasov, unde a semnat contractul de finantare pentru proiectul "Drumuri de acces Zona Economica Coresi", proiect in valoare de 30.798.669,12 lei, din care 24.368.213,88 lei finanatare nerambursabila. Proiectul prevede amenajarea a 2,09 kilometri de sosea pe patru benzi, trotuare, piste pentru biciclete, sensuri giratorii, refacerea a unor poduri si treceri la nivel de cale ferata, perioada de implementare a proiectului fiind estimata la 15 luni.


Elena Udrea a declarat in nenumarate randuri ca a emis anul trecut un ordin prin care a redus posibilitatea de a aditiona contractele incheiate de companiile din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu pana la 10%, fata de maxim 50% cat permite legea.


De altfel, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a spus duminica, intr-o emisiune la Pro TV, ca exista o foarte mare tentatie de a frauda licitatiile in Romania, iar acest fenomen dureaza de mult timp. "Eu cred ca este un fenomen si care dureaza de foarte mult timp. De cand au inceput sa se faca licitatii in Romania, vorbesc de un volum mai mare de lucrari publice, si eu o consider o practica. De aceea am si intervenit cu instrumente generale impotriva ei, o practica de a incerca sa directionezi procedura de achizitii publice, in sensul in care iti doresti tu, catre compania pe care ti-o doresti tu. Nu inseamna ca si reusesti", a afirmat Elena Udrea.


Intrebata cat la suta din licitatiile romanesti sunt fraudate, Udrea a spus ca se fereste sa mentioneze un anumit procent, dar ca ar fi vorba de un procent destul de mare, dar ca s-ar putea ajunge si la 50%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1196 ori