"Imaginea Romaniei este cam tulbure pentru investitori"

Luni, 07 Iunie 2010, ora 12:29
1364 citiri
"Imaginea Romaniei este cam tulbure pentru investitori"

Imaginea Romaniei este cam tulbure pentru investitori din cauza conditiilor macroeconomice, dar si a masurilor de austeritate anuntate de Guvern, desi piata de fuziuni si achizitii (M&A) pare ca se dezgheata, a declarat, luni, Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young Romania (E&Y), precizeaza Mediafax.

"Piata de fuziuni si achizitii pare ca se deblocheaza, cel putin din cererile de due-diligence primite. Sunt discutii de acum an si jumatate care sunt reluate. Accesul la finantare este principalul obstacol, dar exista fonduri si investitori strategici care au capital si sunt dispusi sa investeasca. Toata lumea vrea sa investeasca in sectoare care cresc si care nu sunt expuse la criza", a spus Bumbacea la un seminar pe tema pietei de fuziuni si achizitii.

In opinia sa, cresterea apetitului pentru investitii la nivel global se regaseste si in Romania, iar in acest context piata de fuziuni si achizitii ar putea sa se revigoreze incepand cu semestrul al doilea din 2010, dar sigur din 2011.

Pe de alta parte, Bumbacea precizeaza ca ultimele evolutii de pe piata romaneasca la nivelul deciziilor politice induc un grad de reticenta in randul investitorilor, fonduri de investitii sau strategici.

"Imaginea Romaniei este cam tulbure, sunt investitori care se uita spre piata romaneasca si unii care nu sunt prezenti in Romania, dar din cauza conditiilor si a ceea ce intentioneaza Guvernul sa faca in perioada urmatoare sunt reticenti. Se uita cu interes, dar sunt reticenti", a explicat Bumbacea.

Reprezentantul firmei de consultanta a aratat ca interesul investitorilor se modifica semnificativ in perioade scurte de timp.

"Sunt niste valuri de interes, de dorinte. Au reaparut cereri de continuare a tranzactiilor pe discutii din toamna trecuta. Nu vad tranzactii noi, ci reluari de discutii. Exista sperante. In primele cinci-sase luni au fost semnate (contracte - n.r.), dar foarte putine care au fost incheiate", a adaugat Bumbacea, mentionand ca lipsa de finantare a crescut diferenta intre tranzactiile anuntate si cele care se si finalizeaza.

Alte elemente care intarzie finalizarea tranzactiilor sunt Consiliul Concurentei care, potrivit oficialului Ernst&Young, amana aprobarea preluarilor, dar si alti factori care tin de cele doua parti mai ales in ceea ce priveste ajustarile de pret.

Bumbacea a mentionat ca E&Y nu a realizat o statistica a pietei de M&A din Romania anul trecut si in acest an, ci doar la nivel global.

Potrivit datelor disponibile pe piata, anul trecut au fost incheiate tranzactii de circa un miliard de euro.

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#achizitii, #fuziuni, #investitori, #piata, #romania , #Achizitii