CNIPMMR sustine combaterea platilor intarziate in domeniul achizitiilor publice

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 16:26
1210 citiri
CNIPMMR sustine combaterea platilor intarziate in domeniul achizitiilor publice

CNIPMMR sustine necesitatea reducerii termenelor de plata si combaterea platilor intarziate, in domeniul achizitiilor publice si in relatiile de drept fiscal, si solicita aplicarea imediata a Directivei privind combaterea platilor intarziate, au informat vineri reprezentantii Consiliului, informeaza NewsIn.

Astfel, potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), este necesara reglementarea obligatiei de plata a valorii contractelor de achizitie publica in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la receptie, cu sanctiuni ferme (dobanzi si penalitati la nivelul celor pentru datoriile bugetare).

De asemenea, CNIPMMR solicita un termen de maxim 30 de zile calendaristice pentru rambursarea TVA sau alte restituiri, cu sanctiuni ferme si plata TVA la data incasarii c/v facturii in cazul contractelor de achizitie publica.

"Prin valorificarea propunerii CNIPMMR, in 2011 ar fi salvate de la faliment 20.000 IMM-uri si 40 000 noi locuri de munca salvate de concediere, ceea ce ar duce la minim 800 milioane lei venituri bugetare", spun reprezentantii Consiliului.

In data de 20 octombrie 2010, Parlamentul European a adoptat Rezolutia legislativa referitoare la propunerea de directiva a Parlamentului European ?i a Consiliului privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale.

Obiectivul Directivei reformate il constituie combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale, cu scopul de a asigura functionarea adecvata a pietei interne, promovand astfel competitivitatea intreprinderilor, in special a IMM-urilor.

Reformarea Directivei vizeaza, printre altele, ca pentru tranzactiile comerciale intre intreprinderi, termenul general de efectuare a platii sa fie de 30 de zile, atata timp cat nimic altceva nu este stipulat in contract.

Daca ambele parti sunt de acord, termenul poate fi prelungit pana la 60 de zile.

Perioada poate fi extinsa chiar mai mult fata de termenul de 60 de zile, daca acordul dintre creditor ?i debitor este "convenit in mod expres" ?i daca prelungirea termenului nu este "foarte injusta" fata de creditor.

Totodata, pentru tranzactiile comerciale dintre autoritatile publice ?i intreprinderi, termenul de plata este de 30 de zile.

Daca ambele parti doresc sa extinda termenul, acest lucru trebuie sa fie convenit in mod expres ?i "justificat din punct de vedere obiectiv," luand in considerare natura ?i caracteristicile contractului, cu limitarea amanarii efectuarii platilor autoritatilor publice la maxim 60 de zile.

Pe de alta parte, statele membre pot alege un termen de plata de pana la 60 de zile pentru autoritatile publice din sistemul medical.

Aceasta se datoreaza naturii deosebite a acestor institutii, cum ar fi spitalele, finantate in mare parte prin rambursarea costurilor prin sistemele de protectie sociala.

Directiva mai prevede ca dobanda legala trebuie sa reprezinte suma ratei de referinta plus cel putin opt puncte procentuale.

Creditorul are dreptul de a obtine de la debitor o suma minima de 40 de euro, aceasta fiind compensatia pentru costurile de recuperare.

Perioada maxima de receptie este de 30 de zile. Aceasta perioada poate fi extinsa in cazul unor contracte mai complexe, insa doar daca acest lucru este convenit in mod expres, iar prelungirea nu este injusta fata de creditor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#achizitii, #imm, #intarziate, #plati, #publice , #Achizitii