Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Autoritatile de management nu vor mai putea emite norme pentru licitatiile facute cu bani europeni

Autoritatile de management nu vor mai putea emite norme pentru licitatiile facute cu bani europeni

ANRMAP va emite un ordin in saptamanile urmatoare cu privire la metodologia de analiza a licitatiilor cu finantare din fonduri europene, prin care va interzice autoritatilor de management sa emita norme si instructiuni privind acest tip de licitatii, relateaza NewsIn.

"Vom emite un ordin in saptamanile urmatoare prin care autoritatile de management nu vor mai putea emite norme, manuale, instructiuni referitoare la procedurile de achizitii publice pe fonduri europene.

Nu ca ar fi avut posibilitatea legala sa o faca, dar o faceau in concret. Si atunci am simtit nevoia sa scriem acest lucru negru pe alb in acest ordin", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila.


Aceasta a precizat ca, dupa caravana avuta in teritoriu, a constatat "un haos institutional" la nivelul autoritatilor de management si a organismelor intermediare, care si-au depasit atributiile in domeniul achizitiilor publice.


"Erau emise ghiduri, norme, manuale privind modul de aplicare a legislatiei in domeniu, excedand atributiile pe care le au.


Avem o rata de absorbtie de 2% si de fiecare data s-a vorbit de o problematica in ceea ce priveste achizitiile publice", a afirmat Cristina Traila.


In plus, presedintele autoritatii a precizat ca in luna iunie ANRMAP va finaliza documentatia de atribuire standard.


"In ceea ce priveste documentatiile de atribuire standard, lucram la aceste documentatii de anul trecut, impreuna cu ministerele de resort, iar la inceputul lunii aprilie vom avea o intalnire oficiala cu seful unitatii pe Romania a CE, care va veni alaturi de noi sa sustina oficial acest proiect, urmand ca probabil in luna iunie sa avem finalizate aceste documentatii de atribuire standard", a spus Traila.


Seful ANRMAP spune ca aceste documentatii de atribuire standard sunt importante pentru ca marile probleme, majoritatea contestatiilor referitoare la procedurile de achizitie publica privesc criteriile de calificare si selectie si a factorilor de evaluare.


"Criteriile de calificare si selectie vor fi stabilite prin anunturile de participare publicate pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).


Si, odata validat acest anunt de ANRMAP, ele nu vor mai putea fi modificate pe parcursul procedurii, nu vor mai putea face subiect de contestatii si, practic, eliminam o parte din contestatiile care se fac la documentatia de atribuire.


De asemenea, factorii de evaluare vor fi standardizati in masura in care este posibil pe anumite domenii, pentru ca acum lucram pe cele trei mai domenii: transport, energie si mediu", a adaugat Cristina Traila.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1771 ori