Mircea Cosea: Plecarea Mechel, o lovitura grea pentru Romania

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:00
2237 citiri
Mircea Cosea: Plecarea Mechel, o lovitura grea pentru Romania

Plecarea Mechel este o lovitura grea pentru statul roman, sustine analistul financiar Mircea Cosea, care adauga ca nu se va gasi, in viitorul apropiat, un investitor pentru activele pe care le are Mechel in Romania.

"Plecarea Mechel este o lovitura grea data Romaniei pentru ca vine intr-un moment foarte dificil in care tara noastra are o imagine negativa pe plan extern si o situatie speciala la Oltchim.

Deci, nu ma astept ca in viitorul apropiat sa se gaseasca un investitor pentru activele pe care le are Mechel in Romania, ceea ce inseamna ca muncitorii vor avea de suferit", a precizat analistul.

Privatizarile nu se fac prin ambsade

Mircea Cosea crede ca vizita ambasadorului Rusiei la Ministerul Economiei are legatura cu retragerea Mechel din Romania si nu cu o posibila investitie Gazprom in Oltchim.

"Probabil vizita ambasadorului Rusiei la ministrul Economiei are legatura cu plecarea Mechel. Este normal ca in astfel de situatii Guvernul sa fie informat despre decizia pe care a luat-o ieri consiliul de adminitratie Mechel.

Nu cred ca intentiile de privatizare se fac prin ambasade. Cred ca daca Gazprom ar fi vrut sa faca o astfel de investitie ar fi lucrat in mod direct", a declarat Cosea pentru Business24.

Investitorul rus a anuntat, miercuri, ca intentioneaza sa vanda cele patru combinate pe care le detine in Romania pentru 150 de milioane de dolari.

Mai exact, grupul metalurgic rus vrea sa obtina 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Problemele de la Mechel, in atentia premierului Victor Ponta

Problemele de la Campia Turzii au intrat in atentia premierului Victor Ponta, care i-a cerut, saptamana trecuta, ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, sa sa verifice "rapid" modul in care s-au respectat angajamentele de privatizare de la combinatul Mechel Campia Turzii, apreciind ca avem de-a face cu un nou "exemplu de succes Nokia".

Angajamentele luate inainte de privatizare au fost realizarea de investitii tehnologice in valoare de 16,5 milioane de euro, investitii de mediu in valoare de 3,3 milioane de euro si suplimentarea capitalul cu 3,7 milioane de euro. Cumparatorul a preluat si datorii bugetare de 1,1 milioane de euro.

#mechel romania, #plecare Mechel Romania, #active Mechel Romania , #stiri Mechel