Mechel negociaza refinantarea unor credite de 3,5 miliarde de dolari cu banci din Asia

Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:57
1703 citiri
Mechel negociaza refinantarea unor credite de 3,5 miliarde de dolari cu banci din Asia

Grupul rus Mechel, aflat sub presiune pentru a-si reduce datoria, a inclus banci din Asia in discutiile privind refinantarea unor imprumuturi de 3,5 miliarde de dolari, datorita majorarii cererii de carbune in China si in alte state din regiune.

"Am inceput sa exportam mai mult in Asia si vrem sa obtinem niste avantaje din asta", a declarat directorul financiar al companiei ruse, Stanislav Ploschenko, potrivit Bloomberg.

Negocierile din Asia vizeaza o datorie de 2,5 miliarde de dolari scadenta in 2014. De asemenea Mechel spera sa ajunga in iulie la un acord cu o banca din Rusia pentru refinantarea unui credit de aproximativ un miliard de dolari scadent in 2013.

"Mechel adopta deciziile potrivite pentru a-si reduce datoria dar chiar daca va avea succes cu vanzarea activelor, fara o revenire a pretului carbunelui compania nu va reusi sa obtina sumele necesare achitarii datoriilor si sustinerii activitatilor", a declarat analistul Boris Krasnojenov, de la Renaissance Capital in Moscova.

La 1 iunie 2013, datoria neta a companiei controlate de miliardarul Igor Zyuzin se ridica la 9,6 miliarde de dolari. Asia a furnizat anul trecut 43% din veniturile Mechel, in crestere fata de un procent de 35% in 2011.

Surse anonime au anuntat saptamana trecuta ca Mechel a angajat banca americana de investitii JP Morgan pentru vanzarea diviziei sale din SUA, Mechel Bluestone.

Mechel, cel mai mare producator de carbune din Rusia pentru industria otelului, a achizitionat Bluestone in 2009, pentru 425 milioane de dolari plus actiuni, o tranzactie evaluata atunci la aproximativ 800 milioane de dolari, inclusiv 135 milioane de dolari datoria Bluestone.

Una din surse sustine ca pretul pentru divizia din SUA ar putea fi jumatate din cat a platit Mechel in 1991.

Mechel Bluestone este afectata de supraproductia din Asia si scaderea exporturilor din SUA.

Luna aceasta, Mechel a stopat cu pana la cinci ani dezvoltarea zacamantului de carbune Elga din Rusia, unul din cele mai mari din lume.

Mechel a inregistrat in primul trimestru din 2013 pierderi nete de 321 milioane de dolari, fata de un profit de 218 milioane de dolari, in perioada similara din 2012, partial din cauza vanzarii activelor din Romania in luna februarie.

Pierderile nete ajustate ca urmare a deprecierii activelor si operatiunilor discontinue se ridica la 233 milioane de dolari in perioada ianuarie-martie 2013. Analistii se asteptau ca Mechel sa raporteze pierderi de 111 milioane de dolari.

In primul trimestru din 2013, veniturile companiei ruse au scazut cu 16%, la 2,5 miliarde de dolari, in timp ce profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a inregistrat un declin de 57%, la 210 milioane de dolari, in linie cu estimarile analistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#refinantare datorii Mechel, #scadenta credite Mechel, #afaceri otel Rusia , #stiri Mechel