Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mechel: Fiare vechi in loc de bani pentru angajati

Mechel: Fiare vechi in loc de bani pentru angajati


Conducerea Mechel Campia Turzii doreste sa esaloneze pe o perioada de trei luni plata salariilor compensatorii catre angajatii sai si le-a propus acestora sa vanda la fier vechi utilajele casate pentru banii aferenti platilor.

Angajatii combinatului siderurgic s-au aratat nemultumiti de aceasta solutie si vor continua protestele incepute vineri si saptamana viitoare, cu aprobarea autoritatilor localem transmite Mediafax.

"Conducerea Mechel Campia Turzii ne-a propus fostilor angajati sa ne constituim in cinci echipe, care sa participe la taierea unor utilaje casate din combinat care sa fie ulterior vandute la fier vechi, pentru a se face rost de bani pentru plata salariilor compensatorii. Este o ticalosie propunerea asta, facuta in stil KGB. Combinatul este proprietatea lor, nu au decat sa taie fier cu cine vor.

Nu suntem de acord cu propunerea asta, dupa cum nu suntem de acord nici cu solutia de esalonare a platilor salariilor compensatorii pe trei luni, incepand cu 20 martie. Ar urma sa primim primul salariu compensator in 20 martie, al doilea in aprilie si al treilea in mai. Noi vom relua, de luni pana vineri, protestele in fata combinatului, legal, cu aprobare de la Primaria Campia Turzii, intre orele 9-12", a declarat Dorin Vata, fostul lider de sindicat de la Laminorul 3.

Mircia Giurgiu, consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, a confirmat ca solutiile propuse privind salariile compensatorii se refera la esalonarea platii acestora si la taierea utilajelor casate.

Vanzarea a 4.000 de tone de fier vechi, singura solutie pentru plata salariilor compensatorii

"In afara esalonarii salariilor compensatorii si a solutiei de taiere a utilajelor casate pentru a fi vandute la fier vechi, mi s-a transmis intentia repornirii activitatii la o sectie a combinatului de la 1 aprilie, in care ar fi nevoie de circa 60 de persoane. O voi informa pe doamna ministru Pana despre rezultatele intalnirii si vom cauta si alte solutii pentru angajatii disponibilizati", a spus Giurgiu.

Liderul de sindicat de la Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, considera ca singura solutie pentru plata salariilor compensatorii celor peste 700 de fosti angajati ar fi vanzarea a circa 4.000 de tone de fier, din cadrul combinatului, altfel acordarea banilor poate intarzia.

De asemenea, Pascu a anuntat ca va depune saptamana viitoare, in numele sindicatului, o sesizare la DIICOT si DNA pentru a verifica unde sunt banii combinatului Mechel Campia Turzii.

"Institutiile abilitate ale statului trebuie sa se implice si sa verifice daca, intr-adevar, noul actionar al Mechel nu are bani pentru plata salariilor compensatorii, asa cum sustine. Sa se verifice unde sunt banii din vanzarea unui depozit din Gara Catelu, din Bucuresti, care era activ al Mechel Campia Turzii, unde sunt banii din vanzarea unor deseuri feroase, unde sunt banii platiti pe marfa vanduta anul trecut prin Mechel Service si unde sunt banii din imprumutul de 45 de milioane de euro luat in luna decembrie", a spus Pascu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1362 ori