Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări, Sorin Mititelu, a anunțat că Bucureștiul are una dintre cele mai mari frecvențe ale daunelor auto din Europa, de 6,2%.
„Frecvența daunelor diferă la un oraș la altul. În București, aceasta este de 6,2%, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, în Praga este de 4% și doar la Belgrad este undeva la 5%. Când ai o frecvență atât de mare a daunelor, e normal să ai o primă de risc mai mare. Fiecare șofer este parte dintr-un grup, pentru că altfel nu se pot acoperi primele de risc. Soluția de scădere a prețului asigurărilor auto este Bonus-Malus. A merge pe ideea că nu am avut și sigur nu o să am un eveniment în trafic, este total greșită. Cifrele oferă o situație obiectivă. Aceste valori sunt testate din punct de vedere al semnificației statistice. Pentru persoane fizice, cel mai mare segment ar fi cel al vehiculelor cu putere cuprinsă între 51 și 75 Kw. Modelul de calcul nu îl inventăm noi”, a spus Sorin Mititelu într-o conferință de presă.
Mititelul a mai explicat că factorii care au determinat creșterea tarifelor RCA au avut în vedere în primul rând faptul că, „înainte de plafonare, rata combinată era subunitară, deci asigurătorii erau pe pierdere din RCA”.
„Acest tarif de referință nu are rolul de a stabili un preț în piață. O evoluție de plus-minus 3% arată de fapt o stabilitate în piața RCA, cel puțin pe segmentul autoturismelor. Prețurile în București sunt mai mici decât tariful de referință, în comparație cu cel din alte orașe”, a mai menționat vicepreședintele ASF.
La jumătatea lunii iunie, ASF a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA, până la data de 30 septembrie 2024, motivând că o astfel de măsură combate creșterea excesivă a prețurilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor din piață.
Din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.
Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, în perioada 1 ianuarie - 2 iunie 2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.
Ministerul Finanțelor precizează că tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.
De asemenea, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car, care oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
...citeste mai departe despre "Daunele auto din București, printre cele mai mari din Europa. ”Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai o primă de risc mai mare”" pe Ziare.com