BANII BANCHERULUI ROSU: Gigant IT mutat in China?

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 00:11
2398 citiri
BANII BANCHERULUI ROSU: Gigant IT mutat in China?

China vrea din ce in ce mai multa putere, de aceea isi extinde dominatia catre mediul online. Potrivit unor surse neoficiale, statul chinez vrea sa cumpere un procent mare din Facebook, care sa-i ofere suficient de multa autoritate.

O sursa apropiata angajatilor Facebook a declarat pentru Business Insider ca in compania lui Zuckerberg se vorbeste despre intentia Citibank de a cumpara actiuni Facebook in valoare de 1,2 miliarde de dolari, in numele a doua fonduri suverane - unul chinez si unul dintr-o tara din Orientul Mijlociu.

O alta sursa din cadrul unei banci de investitii foarte influenta in Silicon Valley spune ca a auzit, de asemenea, vorbindu-se despre intentia Citibank de a cumpara actiuni in numele Chinei.

Reprezentantii Facebook si oficialii chinezi au refuzat sa comenteze acest zvon.

Vestea, potrivit careia China, un stat care combate in mod activ cenzura si confidentialitatea in mediul online, vrea sa cumpere o participatie importanta in cadrul site-ului de socializare Facebook, provoaca o ingrijorare in randul celor 500 de milioane de utilizatori Facebook.

Pe de alta parte, cu cateva luni in urma, s-a raportat ca Zuckerberg ar dori ca Facebook sa se mute in China.

Un motiv important pentru care firmele americane vor sa se mute in China este ca Guvernul tinde sa-i favorizeze pe cetatenii chinezi cand vine vorba de regulamente.

De aceea, o modalitate prin care compania Facebook se poate asigura ca va fi "protejata" in China ar fi vanzarea unui pachet de actiuni Guvernului.

Prin intrarea in China, Facebook va avea acces la cea mai mare piata de Internet din lume, cu peste 457 de milioane de utilizatori.

In prezent, in China, cei care vor sa utilizeze reteaua de socializare se bazeaza pe retele private de Internet pentru a ocoli firewall-urile care blocheaza accesul la informatiile cenzurate de guvern.

CEO-ul celui mai mare site de socializare, Mark Zuckerberg, a vizitat China la sfarsitul lui 2010 si a discutat cu reprezentati ai furnizorilor locali de servicii de Internet, printre care Baidu si Sina, noteaza Bloomberg.

El s-a intalnit, de asemenea, cu presedintele China Mobile, Wang Jianzhou, care a precizat ulterior ca exista posibilitatea unui parteneriat cu Facebook.

Un alt anunt Facebook din luna februarie a acestui an, care trezeste suspiciuni, este deschiderea unui birou in Hong Kong.

In opinia analistilor internationali, piata chineza a publicitatii online ar putea ajunge la 13 miliarde de dolari pana in 2014.

In prezent, Guvernul chinez blocheaza anumite site-uri web precum Facebook, Twitter si Youtube, care in opinia autoritatilor chineze nu ar respecta regulile privind cenzura.

#facebook, #china, #citibank, #mark zuckerberg , #stiri Mark Zuckerberg