Mark Zuckerberg, acuzat in Iran de incalcarea dreptului la intimitate

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:45
1399 citiri
Mark Zuckerberg, acuzat in Iran de incalcarea dreptului la intimitate

Un tribunal iranian l-a chemat in judecata pe Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook - retea sociala blocata in Iran dar la care au cont milioane de iranieni - pentru a raspunde in fata infractiunii de atingere adusa intimitatii.

Potrivit ziarului La Vanguardia, un tribunal conservator din provincia Fars (sud) l-a convocat pe Zuckerberg pentru a depune marturie intr-o ancheta privind mai multe denunturi depuse de iranieni pentru incalcarea dreptului la intimitate, a informat agentia iraniana ISNA. Ruhollah Momen-Nasab, directorul adjunct al diviziei Internet din cadrul Ministerului Culturii si Indrumarii Islamice din Iran, a declarat ca Zuckerberg va trebui sa se apere de acuzatiile potrivit carora aplicatiile Whatsapp si Instagram, din proprietatea Facebook, au incalcat dreptul la intimitate al mai multor reclamanti.

"In baza ordinului judecatoresc, presedintele sionist al Facebook (aluzie la originea evreiasca a lui Zuckerberg), sau avocatul sau, trebuie sa se prezinte in fata curtii pentru a se apara sau a oferi compensatii pentru daunele pricinuite. Aceasta este practica obisnuita in intreaga lume', noteaza Nasab. El a informat de asemenea ca tribunalul din Fars a ordonat ca cele doua aplicatii Whatsapp si Instagram sa fie blocate, ceea ce deocamdata nu s-a intamplat.

In Iran, si Instagram violeaza intimitatea

Saptamana trecuta, justitia iraniana a ordonat blocarea Instagram, reteaua de schimb de fotografii, tot pentru presupusa violare a intimitatii pe care o presupune. Decizia, inca neaplicata, a fost primita cu critici dure in blogosfera iraniana, care a popularizat hashtagul - #IranNetFreedom - pentru a cere mai multa libertate pentru Internet in Republica Islamica.

In luna aprilie, Comitetul iranian pentru Infractiuni pe Internet a ordonat blocarea aplicatiei de mesagerie mobila Whatsapp, pentru relatia sa cu Facebook. Aceasta retea sociala a fost interzisa in Iran dupa protestele populare fata de controversata realegere a presedintelui Mahmud Ahmadinejad in 2009, insa milioane de iranieni s-au folosit de programe pentru a dejuca cenzura.

Presedintele iranian, Hassan Rohani, care s-a declarat adeptul unei mai mari libertati a Internetului, a contrazis la inceputul acestei luni decizia Comitetul pentru Infractiuni pe Internet si a ordonat sa nu fie aplicata blocarea Whatsapp. Iranul impiedica accesul la zeci de aplicatii si la circa 5 milioane de pagini web. Cu toate acestea, utilizatorii folosesc programe antifiltre VPN sau navigatori siguri care furnizeaza o noua adresa de IP.

Multi membri ai guvernului Rohani, precum ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, sau ministrul culturii, Ali Janati, nu respecta indicatiile conservatorilor si au conturi deschise pe Facebook sau Twitter.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#mark zuckerberg, #fondator facebook, #proces Mark Zuckerberg , #Facebook