Efectele inghetarii preturilor la carburani se vor vedea dupa expirarea interdictiei

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 16:36
1455 citiri
Efectele inghetarii preturilor la carburani se vor vedea dupa expirarea interdictiei

OMV Petrom se va conforma legislatiei in cazul unei decizii de inghetare a preturilor la carburani. Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei, spune ca efectele acestei masuri se vor vedea dupa expirarea respectivei interdictii, relateaza NewsIn.

 

"Inghetarea preturilor este permisa de catre legislatia romaneasca, dar nu exista niciun fel de precedent de interventie administrativa in preturile dintr-o economie libera, acest lucru trebuie sa-l cunoastem. Pe de alta parte, orice astfel de inghetare va fi temporara, pentru ca acesta este spiritul unei interventii administrative in politica de preturi comerciale si, bineinteles, consecintele vor urma dupa perioada expirarii respectivei interdictii", a spus Mariana Gheorghe, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Investitorilor Straini.

Aceasta a declarat ca Petrom se va conforma acestei decizii in cazul in care ea va fi luata.

"Noi suntem o companie care aplica toate principiile si mecanismele pietei libere. Ceea ce inseamna ca politica noastra este, pe de o parte, de a respecta cererea si oferta, principiile economiei libere, pe de alta parte vom respecta legislatia in Romania asa cum este emisa", a precizat Mariana Gheorghe.

Intrebata despre o inghetare a preturilor la carburanti in Bulgaria de catre Lukoil, Mariana Gheorghe a declarat ca nu a fost crescut pretul pentru 12 zile, iar "noi avem o luna de zile in care nu am crescut pretul in Romania. Din 8 martie pana in 8 aprilie, pretul la carburanti in Romania, la vanzarea cu amanuntul, nu a crescut. Acest lucru s-a facut fara interventie de stat".

Aceasta a declarat ca pentru o piata mai eficienta in domeniul energiei este nevoie, in primul rand, de o preductibilitate a politicilor economice in acest domeniu.

"Pentru acest lucru este nevoie de o strategie energetica care sa defineasca obiectivele statului si mediul pe care vrea sa il dezvolte ca sa creasca investitiile", a mai spus Mariana Gheorghe.

Ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, la randul sau, legat de inghetarea preturilor la carburanti, ca "cei de la Consiliul Concurentei au spus ca exista aceasta posibilitate. Guvernul a cerut Consiliului Concurentei si departamentului de afaceri europene sa vina cu o propunere in acest sens, sa nu intram in conflict cu directivele Uniunii Europene. S-a discutat acest lucru si primul ministru l-a comunicat ieri (miercuri n.r.)".

Primul-ministru Emil Boc a anuntat miercuri ca Departamentul de Afaceri Europene si Consiliului Concurentei examineaza in ce masura este compatibila cu legislatia europeana aplicare prevederii legale privind inghetarea preturilor intr-un anumit sector, cum ar fi cel al carburantilor.

Boc a solicitat un punct de vedere asupra articolului din Legea concurentei ce da posibilitatea sa inghete preturile intr-un anumit sector timp de sase luni, in situatii exceptionale care pot duce la disfunctionalitati majore in economie.

"Am invitat la sedinta de guvern si pe presedintele Consiliului Concurentei si i-am cerut ca impreuna cu DAE sa ne prezinte daca acest articol din lege este compatibil cu legislatia europeana si daca poate fi aplicat in Romania, avand in vedere ca acel articol a fost adoptat inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Daca studiul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a spus primul-ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#creste pretul benzinei, #pretul carburantilor, #omv petrom, #mariana gheorghe , #stiri Mariana Gheorghe