Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pensionari de lux pana la moarte

Pensionari de lux pana la moarte

Legea unitara a pensiilor, care va inlocui actualele pensii speciale cu pensii in functie de contributiile din perioada activa, nu-i va atinge pe cei peste 200.000 de fosti magistrati, parlamentari, politisti, militari, diplomati etc., deoarece nu se poate aplica retroactiv.

Faptul ca acestia vor ramane pensionari de lux pana la moarte infurie insa sindicatele, care cer Guvernului micsorarea pensiilor nedrepte, de mii de euro, pana la nivelul pensiilor obisnuite.

Noua lege unitara a pensiilor, pe care Guvernul si-o doreste in vigoare de la 1 ianuarie 2010, nu va avea nici o putere asupra celor 200.000 de pensionari de lux din Romania, care isi vor pastra pensiile castigate prin legi speciale, desi de-a lungul perioadei active au avut contributii mai mici decat angajatii obisnuiti.

Potrivit actualilor si fostilor guvernanti, legea unitara nu va putea face dreptate retroactiv in sistemul de pensii.

Drept urmare, din categoria fostilor "speciali" sub incidenta noului act normativ vor intra doar magistratii, parlamentarii, politistii, militarii, diplomatii si lucratorii serviciilor secrete care se vor pensiona dupa intrarea lui in vigoare.

Sindicatele se opun insa din rasputeri acestei perspective si cer taierea pensiilor de mii de euro ale "specialilor", deoarece acestea nu sunt "un drept castigat prin munca sau prin contributiile platite de acestia", ci "un efect al unei conjuncturi politice care i-a favorizat, punandu-i mai presus de Legea 19/2000 a sistemului public de pensii".

"Aceasta lege nu va putea fi aplicata retroactiv, desi nu m-ar mira ca actualul Guvern sa se gandeasca la asta. Nu se poate aplica pentru cei care au iesit la pensie cu 100 de ani in urma", sustine Mariana Campeanu, fostul ministru al Muncii. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1626 ori
Citeste mai multe desprepensii contributii angajati