Nicolaescu: Deficitul de 2%, condamnarea economiei romanesti

Vineri, 06 Martie 2009, ora 10:21
1412 citiri
Nicolaescu: Deficitul de 2%, condamnarea economiei romanesti

Vicepresedintele PNL, Eugen Nicolaescu a declarat, joi, ca, in situatia creata de criza economica, un deficit de 2% al Romaniei ar fi o "condamnare a economiei romanesti sa nu se dezvolte", spunand ca un deficit de 3-3,5% ar fi "stimulativ".

"A avea un deficit bugetar de 2% in situatie de criza este o condamnare a economiei romanesti sa nu se dezvolte. A lua o astfel de decizie, din punctul nostru de vedere, este o aberatie economica.

Un deficit bugetar de 3-3,5 % este mic, dar este stimulativ pentru economie", a afirmat penelistul Eugen Nicolaescu, in cadrul dezbaterii "Mediul de afaceri, propuneri liberale pentru Planul national anticriza", organizate de Institutul de Studii Liberale.

El a explicat ca un deficit de 3% poate fi finantat o treime din bugetul de stat, iar doua treimi ar putea fi finantate atragand fonduri europene, "pe acele domenii de investitii in care suntem eligibili". "Atunci dam din bugetul de stat numai cofinantarea, iar finantarea mare se face din fonduri structurale, din fonduri europene.

Raman fonduri disponible pentru a finanta un deficit bugetar din bugetul statului de 1-1,5%, iar diferenta se duce pe fonduri structurale, fonduri europene si fonduri de la BERD, de la BEI si alte banci internationale. Este o optica complet diferita fata de cea pe care o foloseste guvernul actual.

Este singura cale pe care Romania si-o poate permite ca sa nu blocheze dezvoltarea economica, ci, dimpotriva, sa dea drumul economiei sa functioneze", a explicat Nicolaescu Deputatul PNL a mai prezentat, printre alte masuri care erau cuprinse si in planul anticriza al Guvernului Tariceanu, propunerea pentru instituirea unei salarizari unitare care sa ofere o "baza" pentru calculul contributiilor, introducand astfel un "sistem oarecum revolutionar pe partea de impozitare, dar absolut necesar din toate punctele de vedere".

"Sa renuntam la a mai avea in Romania salariu de incadrare, salariu negociat, salariu net. Sa ajungem in Romania sa avem un singur salariu, salariul din cartea de munca, care inseamna si salariul net pentru fiecare salariat in parte, si acesta sa reprezinte baza pe care sa calculam toate celelalte contributii de toate felurile si impozit pe venit si contributii de asigurari sociale si multe altele", a declarat Nicolaescu.

De asemenea, PNL sustine o revedere a Codului Fiscal, din care, spune Nicolaescu, se poate renunta la anumite taxe, in timp ce altele pot fi "revizuite". Fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, a tinut sa atraga din nou atentia Guvernului actual sa respecte legea prin mentinerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie.

"Acel maxim de 45% din salariul mediu pe economie, pentru mentinerea la anumit nivel al puterii de cumparare a pensionarilor trebuie respectat in continuare. Este de neinteles ca se fac economii intr-o societate pe baza categoriilor celor mai defavorizate. De aceea am propus sa se respecte legea, nimic altceva", a declarat Campeanu.

In cadrul programului de Politici sociale, s-a mai propus si un ajutor social pentru familiile cu copii, care se intorc in tara si nu au locuinta, loc de munca si nu au alte venituri. Mariana Campeanu a spus ca acest ajutor a putea fi acordat timp de 6 luni si ar avea valoarea de 75%. Ea a mai prezentat o propunere prin care persoanele care locuiesc intr-un mediu rural si sunt prinse intr-un program de reconversie profesionala sa primeasca o indemnizatie la nivelul salariului minim pe economie, pe durata participarii la respectivul curs. 

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#deficit, #economie, #fonduri , #stiri Mariana Campeanu