Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Codul muncii 2011: Vezi aspectele "controversate" ale legii comentate de specialisti

Codul muncii 2011: Vezi aspectele "controversate" ale legii comentate de specialisti

Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.

Contractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.

Vasile Marica, presedinte SedLex:

- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.

- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.

- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.

- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.

- Noul Cod al Muncii este facut "pe picior" fara sa protejeze interesele celor care muncesc in Romania.

Dan Matei Agathon, vicepresedinte ACPR

- Este o prevedere care are ca "izvor" de drept o directiva a UE si a fost introdusa cu dedicatie miilor de oameni care lucreaza astazi in proiecte europene.

- Un proiect european structural se desfasoara pe perioade de 3 ani.

- Odata ce acel proiect s-a incheiat, activitatea poate continua pe un alt proiect. Din punctul meu de vedere este foarte bine.

Perioada de proba s-a prelungit la 45 de zile pentru functiile de executie (fata de 30 de zile) si la 120 de zile (de la 90) pentru functiile de conducere.

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii:

- Nu este cel mai grav lucru din Codul Muncii

- Acest lucru va crea posibilitatea anumitor firme sa lucreze cu personal in perioada de proba pentru foarte mult timp; sunt activitati care nu necesita o calificare foarte inalta si pot fi intotdeauna executate de persoane care sunt in perioada de proba.

Termenul de preaviz nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere.

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii:

- Acest Cod al Muncii a avut ca justificare o flexibilizare a pietei muncii; faptul ca ii prelungesti perioada de preaviz nu faci decat sa ingreunezi mutarea unui personal dintr-un loc de munca in altul.

- Conteaza foarte mult cum se va aplica acest Cod al Muncii;

Se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca si cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala refuzul repetat de a permite accesul in spatiul unitatii al inspectorilor de munca sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.

Gheorghe Piperea, avocat:

- A doua infractiune este inaplicabila. Se pune intrebarea "ce inseamana refuzul repetat"?

- Te poti trezi ca, desi refuzi accesul inspectorului de munca intr-un spatiu pe motiv intemeiat, mai vine inca o data peste 5 minute si esti nevoit sa il refuzi din aceeasi cauza. Nu poti sa opresti lucrul pentru ca vine inspectorul respectiv.

- In ceea ce priveste cele 5 contracte care nu sunt incheiate si se lucreaza la negru, nu inteleg de ce acest numar de 5. De ce 5 si nu 1?

- Daca vrei sa protejezi salariatul si statul pentru drepturile de incasare la buget, problema este tot atat de grava in cazul unui contract neinregistrat ca si in cazul a 5 contracte.

- Trebuie sa existe contracte de munca pentru oricare dintre salariati; daca vrei sa reduci munca la negru, trebuie s-o faci de fiecare data cand este vorba de un contract de munca deghizat.

- Exista multe situatii in care avem contracte de munca denumite altfel, de exemplu "cesiune de drept de autor" sau "contracte prestari servicii".

- Sunt foarte multe corporatii care au produs  o gramada de pagube statului

- Ministrul muncii se va duce sa vada daca “nea Costica” foloseste ca zilieri la tara mai mult de 5 persoane; daca foloseste mai mult de 5 zilieri, il baga in inchisoare sau il da pe mana Parchetului, dar fiind vorba de marele manager de la compania x, statul il tolereaza

- E adevarat ca uneori managerii incalca legea cu acordul salariatului, insa nu exista o libertate de negociere.

Prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei. De asemenea, angajatorii risca sa fie sanctionati in cazul in care nu respecta obligatia de a tine evidenta muncii sau daca angajeaza fara certificat medical, amenzile variind de la 1.500 la 3.000 lei, aceeasi pedeapsa fiind prevazuta si in cazul nerespectarii prevederilor privind inregistrarea demisiei salariatului.

Remus Borza, avocat

- Aceasta clauza descurajeaza munca la negru care are consecinte nefaste in ceea ce priveste bugetul neconsolidat al statului.

- Avem o economie subterana, dupa unii, egala cu PIB-ul Romaniei, dupa altii reprezentand 50% din PIB; daca avem in vedere ca PIB-ul Romaniei a fost anul trecut de 127 de miliarde de euro, vom vedea o imagine a economiei subterane de 60 de miliarde de euro, o mare parte din aceasta fiind alimentata de munca la negru.

- Daca in 1990 aveam in jur de 8.6 milioane de angajati la 4 milioane de pensionari, raportul este invers in prezent

- Povara fiscala pe fiecare angajat e foarte mare; fiecarui angajat ii revine doi pensionari.

- Aceasta prevedere din Codul Muncii aduce avantaje angajatului, caruia ii da o anumita siguranta chiar si pe o perioada delimitata;

- As descrie actualul Cod al Muncii ca fiind necesar, european, salutar din punct de vedere al patronatului; vechiul Cod al Muncii a incurajat foarte mult dictatura sindicala.

In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Dan Matei Agathon, vicepresedinte ACPR

- Flexibilizarea muncii este o cerinta acuta pe care au avut-o in vedere atat UE cat si Organizatia Mondiala a Muncii.

- Perioada unui program extrem de strict de lucru apartine unui sistem comunist; in capitalism, se pot intampla evenimente succesive care pot determina o schimbare a orelor de lucru.

In cazul in care programarea concediului de odihna se face fractionat, angajatorul are obligatia sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin zece zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Dan Matei Agathon, vicepresedinte ACPR:

- Daca la o intreprindere mijlocie apar comenzi care se suprapun perioadei august-iulie, predilecta pentru concediul in Romania, atunci patronul impreuna cu sindicatele pot discuta o fractionare a concediului de odihna, astfel incat activitatea economica curenta a firmei sa nu fie grav afectata

- Aici ne intoarceam la vechiul stil comunist al concediilor "vara la mare" si "iarna la munte", dar cu perioade corespunzatoare contractelor de munca semnate.

Se abrog? articolul care prevede c? absolven?ii institu?iilor de inv???mant se pot incadra, la debutul in profesie, pe baza unei perioade de prob? de cel mult 6 luni.

Liviu Pop, secretar general FSLI

- Asta e o chestiune pentru cei care au terminat o forma de calificare; daca o coroboram cu Legea Educatiei, se vede lipsa de viziune a ministerului.

- Unii elevii finalizeaza invatamantul obligatoriu si nu au nici o calificare, nu au nici o diploma; neavand nici o calificare, nu intra sub incidenta acelui articol. Acest lucru duce la o imposibilitate de angajare pe piata muncii a celor care au 16 ani si nu au nici o calificare.

- Prin noul Cod al Muncii se doreste sa se vanda foarte ieftin forta de munca in Romania; angajatorul are toate drepturile, angajatul nu mai are nici un drept nici din punct de vedere al conditiilor de munca si nici din punct de vedere al salariului.

- Forta de munca din Romania va fi foarte ieftin vanduta, chiar daca e foarte bine calificata. Se va putea lucra foarte bine si foarte mult pe salarii mici.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 9195 ori