CODUL FISCAL: Vezi parerea specialistilor despre noile gaselnite ale Guvernului

Miercuri, 24 August 2011, ora 22:00
7129 citiri
CODUL FISCAL: Vezi parerea specialistilor despre noile gaselnite ale Guvernului

Noile prevederi ale Codului Fiscal, prin care firmele platesc contributii sociale integrale pentru salariatii cu drepturi de autor si contracte de munca la aceeasi companie, reprezinta doar frane in calea dezvoltarii mediului privat, spun specialistii contactati de Bloombiz.ro. In opinia acestora, intentia Executivului e ca nimic sa nu scape neimpozitat, insa ceea ce lipseste autoritatilor este eficienta in colectarea taxelor.

Firmele vor plati contributii sociale pentru activitatile independente ale angajatilor care au si contract de munca cu aceeasi societate, precum si in cazul activitatilor declarate independente unde exista clauza de exclusivitate, potrivit unui nou proiect al Finantelor.

"Noile prevederi din Codul Fiscal privind contributiile sociale pentru salariatii cu drepturi de autor erau de asteptat in conditiile in care in 2010 autoritatile au introdus criteriile de recalificare a veniturilor ca fiind venituri asimilate salariilor daca proveneau din contracte similare cu cele de munca, conform OUG 58/2010", a declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru Bloombiz.ro.

In opinia avocatului, aceasta decizie a Executivului  este o frana pusa mediului privat.

"Sunt peste 3000 de persoane care incaseaza venituri doar din drepturi de autor. Noua dispozitie se refera exclusiv la ziaristi si la actori. Cred ca este o noua frana mediului privat. Din perspectiva salariatului e bine pentru ca are protective si acces la asigurarile de sanatate, dar pentru patroni este scump. Daca un patron da 1000 de lei unei persoane, pe el il costa 2100 de lei", a mai precizat acesta.

In opinia acestuia, intentia statului e ca nimic sa nu scape nefiscalizat, insa ceea ce le lipseste autoritatilor este eficienta in colectarea taxelor.

Potrivit lui Piperea, ori de cate ori Executivul "inventeaza" cate o taxa, mediul privat inventeaza zece modalitati de evitare a platii taxelor.

Odata cu noile prevederi din Codul Fiscal, avocatul spune ca va creste gradul de evitare a taxelor.

In opinia acestuia, singurul avantaj care reiese din noile prevederi il reprezinta cresterea veniturilor la bugetul statului si la asigurarile de sanatate.

De aceeasi parere este si fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, care subliniaza faptul ca Executivul umbla la taxe si impozite pentru a mai obtine bani la buget.

"Toate aceste modificari la impozite si atxe pe care Guvernul le face se rasfrang asupra persoanelor cu venituri modeste. Nu s-au atacat marile proprietati, nu s-a modificat Codul fiscal, astfel incat sa impozitam veniturile fabuloase pe care le obtin unele persoane. Acolo trebuie umblat pentru a aduce bani la buget nu la jurnalisti si actori, care fac creatie. Nu cred ca cineva mai poate face un act identic cu al lui Beligan sau al altor mari actori", a declarat Mariana Campeanu pentru Bloombiz.ro.

Potrivit fostului ministru, Executivul nu ar trebui sa ceara contributie sociala pentru actele de creatie.

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, atrage atentia asupra faptului ca in urma acestei masuri, toti cei care lucreaza in mass-media vor primi mai putine venituri nete. Prin urmare, aceasta decizie este "o alta modalitate de pauperizare a unui segment al societatii civile".

Hossu spune ca Executivul doreste largirea bazei de impozitare si nu o politica fiscala reala, aruncand in "spinarea unor persoane efortul de compensare a pierderilor din criza".

"Nu se impoziteaza cei cu venituri mari ci se transfera intregul efort de contributie catre salariatii cu venituri mici. Avantajul este relativ – statul va primi ceva mai multi bani, insa valoarea este nesemnificativa.  Primul lucru pe care statul ar fi trebuit sa-l faca ar fi fost combaterea evaziunii fiscale pe piata fortei de munca", a declarat Bogdan Hossu pentru Bloombiz.ro.

De asemenea, avocatul Gheorghe Piperea spune ca ANAF ar trebui sa se uite atent in marile corporatii care externalizeaza profituri de 10-15% din cifra de afaceri prin preturile de transfer.

"De asemenea, daca vrei neaparat sa extinzi fiscalitatea la toate veniturile din economie, atunci sa se uite la intreprinderile de stat care nu-si platesc CAS-urile de ani de zile si la marile corporatii care umbla cu preturile de transfer.

Executivul ar trebui sa se preocupe in principal de incasarea impozitului pe venit, eventual corectat cu niste deductibilitati. La ora actuala in SUA, din perspectiva impozitului pe venit, Fiscul american permite contribuabilului sa puna pe deductibile absolute orice, inclusiv pretul unui bilet la un spectacol pe Broadway", a mai adaugat avocatul.

In Europa, exemplifica acesta, Curtea de Justitie a adoptat in 2009 speta Falco potrivit careia drepturile de autor nu pot fi considerate prestari de servicii, prin urmare nu sunt purtatoare de TVA. In Marea Britanie, de exemplu, nu exista nici o legatura intre cesiunea de drepturi de autor si contractele de munca si nici intre drepturi de autor si TVA.

Pe de alta parte, Mariana Campeanu spune ca in Romania costurile cu forta de munca sunt foarte mari, de aceea angajatorii vor cauta anumite "portite" pentru ca aceasta plata catre stat sa fie rezonabila.

Aceasta este de parere ca atata timp cat Romania va avea cel mai ridicat cost cu forta de munca din UE, angajatorii vor gasi diverse modalitati pentru a sustrage de la plata.

Fostul ministru este de parere ca Executivul ar fi trebuit sa atace evaziunea fiscala si veniturile mari obtinute pe seama contractelor cu statul.

"Vedem oameni care sunt in Top 300 cu averi fabuloase si daca ne uitam la lista unitatilor cu datorii catre stat si ii vom regasi acolo pe toti fiindca averile pe care le-au obtinut nu sunt impozitate pentru ca nu le-au declarat. Aici ar fi trebui sa umble statul, nu la cei cu venituri mici", a conchis Mariana Campeanu.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#cod fiscal, #contract cesiune drepturi autor, #contributii sociale, #contributii sociale drepturi autor, #drepturi autor, #prevederi cod fiscal , #stiri Mariana Campeanu