Mariana Campeanu: Marea Britanie ar trebui sa le fie recunoscatoare romanilor

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 08:14
1853 citiri
Mariana Campeanu: Marea Britanie ar trebui sa le fie recunoscatoare romanilor
Mariana Campeanu, ministrul Muncii

Romanii si bulgarii ar trebui primiti cu bratele deschise in Regatul Unit pentru ca ocupa locurile de munca ocolite de lucratorii britanici, care ar trai mai degraba pe seama statului asistenta, a declarat ministrul muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu pentru The Times, preluat miercuri si de alte publicatii britanice.

Regatul Unit ar trebui sa fie recunoscator pentru emigrantii romani care ocupa posturile vacante din agricultura si sectorul hotelier pe care britanicii le refuza, a afirmat Mariana Campeanu, care a respins de asemenea atacurile "xenofobe" si "rasiste" impotriva conationalilor sai, scrie The Times.

Comentariile ministrului muncii survin la o zi dupa ce Boris Johnson, primarul Londrei, a cerut controale mai stricte pentru emigrantii din Romania si Bulgaria dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii la 1 ianuarie, inclusiv o interdictie de un an pentru noii emigranti care solicita beneficii, noteaza si The Telegraph.

In interviul pentru The Times, realizat inainte de comentariile primarului Londrei, Mariana Campeanu a afirmat ca romanii tineri si educati nu doar ca nu reprezinta o amenintare pentru piata muncii, dar acopera lipsurile in domenii cheie, printre care asistenta sanitara si sociala.

Ministrul a mai spus ca a lucrat cu Departamentul Muncii si Pensiilor de la Londra pentru a impartasi informatii in incercarea de a combate solicitarile frauduloase de beneficii sociale, fara a oferi detalii despre acest plan.

Potrivit The Telegraph, Mariana Campeanu a refuzat sa faca o estimare privind numarul romanilor care s-ar putea muta in Marea Britanie dupa 1 ianuarie, dar a subliniat ca marea majoritate a romanilor care traiesc in prezent in Regatul Unit sunt emigranti economici care nu au plecat in aceasta tara pentru a trai pe seama statului.

Ea a declarat ca sprijina planul premierului britanic David Cameron de a restrictiona beneficiile pentru cetatenii din UE, dar a sugerat ca tocmai statul asistenta este motivul pentru care britanicii nu au acceptat miile de locuri de munca slab platite, printre care 22.000 de posturi de culegatori de fructe, care au fost acoperite de romani si bulgari cu vize temporare pe perioada verii.

In interviul realizat la Bucuresti, Mariana Campeanu a afirmat ca sistemul "generos" de asistenta sociala din Regatul Unit "ar putea fi un motiv pentru care numerosi britanici nu acceseaza locurile disponibile pe piata muncii pentru care cetatenii romani, de exemplu, merg sa aplice". "Daca exista posturi disponibile, cineva trebuie sa le ocupe, indiferent daca este din Romania, Italia, Spania sau din alta parte", a subliniat ea.

Nu doar posturile slab platite sunt acoperite, a adaugat Mariana Campeanu, in contextul in care 1.471 de asistente medicale din Romania s-au inregistrat sa lucreze in Marea Britanie in perioada aprilie 2010 - martie 2013, pe baza unei dispense.

Emigrantii romani contribuie "foarte mult" la produsul intern brut al Marii Britanii

Ea a declarat ca, luand in considerare toti factorii, inclusiv faptul ca Emigrantii romani contribuie "foarte mult" la produsul intern brut al Marii Britanii, "Regatul Unit ar trebui sa fie recunoscator ca acesti oameni au mers sa traiasca acolo".

Premierul roman Victor Ponta, reaminteste The Independent, a facut deja apel la Marea Britanie sa nu-i trateze pe acesti oameni ca "cetateni de mana a doua", in contextul in care un numar tot mai mare de politicieni britanici si-au exprimat temerile legate de posibilele cifre privind migratia.

Mariana Campeanu le-a atras totodata atentia conservatorilor britanici sa nu preia retorica partidului antieuropean UKIP si a precizat ca este "inacceptabil in secolul 21 sa mai existe expresii ale rasismului si xenofobiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mariana campeanu, #ministrul muncii, #imigranti Marea Britanie, #romani si bulgari , #Ministrul Muncii