Campeanu prezinta progresele privind egalitatea de sanse. Femeile sunt 11,5% din Parlamentul Romaniei

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 08:47
1874 citiri
Campeanu prezinta progresele privind egalitatea de sanse. Femeile sunt 11,5% din Parlamentul Romaniei

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a declarat miercuri, la o conferinta privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, ca reprezentarea femeilor in Parlament a crescut de la o legislatura la alta, ajungand in prezent la 11,5%, dar este inca departe de situatia din Parlamentul European unde depaseste 33%.

"In Romania s-au facut ceva pasi in ultima vreme (in privinta egalitatii de sanse intre femei si barbati - n.r.). In Parlamentul care este acum in functiune exista o crestere a reprezentarii femeilor la 11,5% de la 9,8% cat a fost in Parlamentul anterior. Este insa atat de mica incat, poate, nu ar trebui sa o scoatem in evidenta, dar este, totusi, un progres. Mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca in Guvernul Romaniei sunt sase femei ministru", a spus Mariana Campeanu, subliniind ca in Parlamentul European mai mult de o treime dintre deputati sunt femei.

In administratia locala reprezentarea femeilor este foarte slaba

In continuare, ministrul Muncii a mentionat rezultatele unui studiu privitor la situatia femeilor si a barbatilor in pozitii de decizie in administratia publica centrala, realizat de Ministerul Muncii, potrivit carora peste jumatate din posturile de decizie in administratia publica centrala sunt ocupate de femei.

"Totusi, in administratia locala reprezentarea femeilor este foarte slaba. Avem foarte putine femei primar, sunt destul de putine femei consilieri locali si judeteni. Este o stare care nu este propice pentru dezvoltarea societatii romanesti. Eu cred ca, in consiliile locale, femeile trebuie sa aiba un cuvant de spus, iar acesta sa fie exprimat mai puternic (..) Femeile ar trebui sa fie mai implicate atat in viata profesionala cat si in politica deoarece s-a dovedit ca este posibila o armonizare a carierei cu familia", a afirmat ministrul Muncii.

In acest context, Mariana Campeanu a aratat ca, pentru anul viitor, doreste sa il invite in Romania pe ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen.

"Este o femeie care a reusit sa imbine atat de bine cariera cu viata de familie: are sapte copii (David, Sophie, Maria Donata, gemenii Victoria si Johanna, Egmont si Gracia - n.r.), este cadru didactic universitar, a fost ministru ceva vreme si o sa fie si in continuare. Va avea ce sa ne spuna!", a declarat Mariana Campeanu.

Ministrul Mariana Campeanu a adaugat ca strategia nationala privind egalitatea de sanse intre femei si barbati va fi unul dintre elementele ce vor fi incluse in programul de guvernare pentru perioada urmatoare.

"Politicile Ministerului Muncii pentru perioada urmatoare, respectiv 2014-2020, se axeaza, intre altele, pe doua strategii importante. Una se refera la cresterea gradului de ocupare, si ne-am angajat in fata Europei sa crestem rata de ocupare cu 10% - ceea ce este foarte mult, iar a doua strategie se refera la egalitatea de sanse intre femei si barbati. Aceste doua strategii se intrepatrund si vor fi incluse in programul de guvernare pe urmatoarea perioada", a precizat ministrul Muncii in cadrul conferintei privind egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Intr-un mesaj adresat participantilor la conferinta si prezentat de deputatul Violeta Tudorie, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, subliniaza ca principiul platii egale pentru munca de valoare egala reprezinta o politica de gen introdusa in legislatia romaneasca inca din anul 2002 si, ulterior, preluata si de Codul Muncii. Pe plan european, luna trecuta, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene sa sprijine statele membre in vederea reducerii diferentei de remunerare intre barbati si femei, pentru a elimina diferentele pana in anul 2020.

La randul sau, ministrul delegat pentru Dialog social, Doina Pana, a apreciat ca implementarea politicilor privind egalitatea de sanse si de tratament pentru femei si barbati trebuie sa aiba la baza "dialogul si nu conflictul, precum si o cultura participativa, nu una revendicativa", obiectiv urmarit de altfel pe tot parcursul primului sau an de mandat.

Miercuri, Confederatia Nationala Sindicala (CSN) "Meridian" si Federatia Agricultorilor "Fermierul", in parteneriat cu Ministerul Muncii, au organizat conferinta "Rolul si implicarea femeilor in dialogul social: egalitate de sanse si de tratament pentru femei si barbati", in cadrul unui proiect cofinantat din fonduri europene.

#Mariana Campeanu femei Parlament, #Campeanu Parlamentul Romaniei, #Campeanu femei administratie , #Ministrul Muncii