Campeanu avertizeaza asupra impactului dezastruos al exodului tinerilor calificati

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 14:59
1884 citiri
Campeanu avertizeaza asupra impactului dezastruos al exodului tinerilor calificati
Sursa foto: enational.ro

Exodul in masa al tinerilor calificati inregistrat de la aderarea Romaniei la UE in 2007 va avea un impact dezastruos asupra economiei, daca tendinta nu se va inversa, a avertizat ministrul Muncii din Romania, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat la Bucuresti, comenteaza joi Financial Times (FT).

Respingand predictiile facute de politicienii anti-imigratie din Marea Britanie, potrivit carora un val de muncitori din Romania si Bulgaria va ajunge in Regatul Unit dupa ridicarea restrictiilor la 1 ianuarie, Mariana Campeanu a afirmat ca Guvernul roman si-a asumat obligatia de a atrage emigrantii inapoi acasa, pentru a stimula redresarea economiei.

"Problema nu este ca oamenii parasesc tara ... acest flux a avut deja loc in urma cu cativa ani. In Romania, observam cu claritate efectele negative ale emigrarii fortei de munca inalt calificate, in special doctori si ingineri, care au inceput sa fie o problema pentru noi", a afirmat ministrul Muncii din Romania.

Populatia Romaniei a scazut la 20 de milioane

Populatia Romaniei a scazut cu aproape trei milioane in ultimul deceniu, la 20 de milioane, deoarece tinerii parasesc tara pentru a cauta oportunitati de angajare mai bune peste hotare, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS).

Desi migratia neta s-a aplatizat anul trecut - perioada de varf a fost imediat dupa aderarea la UE - ministrul Muncii din Romania a declarat ca tara incepe acum sa simta efectele exodului care a avut loc in ultimul deceniu, in special plecarea doctorilor si a profesionistilor din IT care s-au indreptat catre Italia, Spania, Germania si Marea Britanie.

Mariana Campeanu a afirmat ca plecarea unui numar mare de tineri va pune presiune in viitor asupra finantelor publice ale tarii, ramanand mai putine fonduri care sa sprijine sistemul de pensii la statului.

"Problema nu este doar plecarea persoanelor cu inalta calificare, ci si plecarea multor tineri. Aceasta tendinta reprezinta o problema pe care trebuie sa o gestionam in viitorul apropiat, deoarece ritmul imbatranirii populatiei este cel mai ridicat din Europa", a explicat Mariana Campeanu.

Economia Romaniei a avut o evolutie mai buna decat media europeana, datorita avansului din sectorul industrial si din agricultura. Se estimeaza ca anul trecut PIB-ul a crescut cu 2,2%, in timp ce rata somajului este aproape la jumatate fata de media din UE, de 11%.

Dar ministrul Muncii din Romania se teme ca, tinand cont de criza demografica cu care se confrunta tara, va fi dificil de mentinut avansul economiei fara angajati tineri.

Pentru a rezolva problema, Guvernul de centru stanga din Romania a introdus recent o serie de masuri pentru a trage emigrantii tineri inapoi acasa. Aceste masuri includ alocarea a 100.000 de euro pentru inceperea unei noi afaceri, subventii pentru scaderea costurilor ipotecare la achizitionarea primei case si o serie de subventii pentru antreprenorii care investesc in agricultura.

De asemenea, Romania este decisa sa atraga investitii din economiile Europei Occidentale, pentru a convinge emigrantii sa revina acasa si sa lucreze pentru multinationale, a explicat Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii a recunoscut ca inversarea tendintei migratiei va fi dificila, deoarece salariile din Romania sunt mai degraba comparabile cu cele din statele sarace in curs de dezvoltare decat cu standardele din UE.

Dar criza economica afecteaza multe din statele unde au emigrat cei mai multi romani - in special Italia si Spania - iar redresarea pietei interne va determina mai multi romani sa revina acasa, sustine Mariana Campeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mariana campeanu, #migratie Romania, #tineri Romania , #Ministrul Muncii