Eliminarea impozitului minim - in sfarsit o masura buna a Guvernului

Marti, 20 Iulie 2010, ora 16:33
1901 citiri
Eliminarea impozitului minim - in sfarsit o masura buna a Guvernului

Guvernul a luat in sfarsit o masura buna, este concluzia unanima a analistilor si a oamenilor de afaceri care spun ca eliminarea impozitului minim din toamna va ajuta mediul de afaceri sa se dezvolte. Ramane de vazut care din sutele de mii de patroni care si-au inchis firmele din cauza impozitului vor mai avea curaj sa faca ceva in Romania.

Din mai 2009, cand a fost introdus cu scopul de a reduce evaziunea fiscala, impozitul minim a adus la bugetul statului aproximativ 1,1 miliarde de lei, potrivit datelor oficiale, dar a pierdut cam de trei ori mai mult dupa ce 300.000 de firme s-au inchis si nu au mai platit taxe la stat.

Impozitul initial era inspirat din forfetarul unor tari europene, dar pana la intrarea in vigoare forma lui s-a modificat si a ajuns sa fie aplicat la fel in orice domeniu de activitate.

Forma finala prevedea plata a 2.200 de lei pe an (500 de euro), pentru firmele cu venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (10.000 euro), pentru societatile cu venituri de peste 129 milioane lei. Problema a fost, insa, ca impozitul a fost aplicat la nivelul castigurilor pe care firmele le-au anuntat la 31 decembrie 2009 pentru perioada in care economia "duduia".

S-a discutat un impozit, s-a aplicat alt impozit

"Cand a fost discutia de introducere a impozitului forfetar am avut in vedere evaziunea fiscala foarte mare: comertul cu alcool, cu tutun, cu produse petroliere, in turism. Aici se preteaza impozitul forfetar si nu punerea unui impozit pe cifra de afaceri. (...)Era impozit forfetar pe domenii de activitate ceea ce e cu totul altceva decat impozit minim pe cifra de afaceri", ne-a explicat Constantin Nita, fost ministru pentru IMM-uri in guvernul PSD-PDL.

Constantin Nita, considerat "tatal forfetarului", declara imediat dupa intrarea in vigoare a noului impozit ca acesta ar putea sa fie eliminat din toamna lui 2009 si a criticat in repetate randuri forma finala a acestuia numindu-l "struto-camila". De atunci, el spune ca impozitul minim a avut asupra firmelor cam acelasi efect ca si criza economica.

"Criza a afectat si va afecta in continuare mediul de afaceri. Din punctul meu de vedere, pana la sfarsitul anului viitor nu trebuie sa ne asteptam ca lucrurile sa revina la normal. Cu impozitul minim s-a dublat numarul de firme care s-au inchis sau care au renuntat la activitate", a mai declarat Nita pentru Ziare.com.

Si Maria Grappini, managerul companiei Pasmatex, unul dintre principalii jucatori din domeniul textilelor, spune ca masurile luate de Guvern in aceasta perioada au facut numai rau.

"Ansamblul de masuri luate de Guvern a facut multe victime. Nu vorbim doar de impozitul forfetar. Guvernul a mai luat masuri prostesti legate de mediul economic in 2009. Daca ma gandesc numai la modificarea Codului Fiscal in timpul anului, in care ne-a majorat CAS, ne-a scos cheltuielile deductibile, ne-a introdus impozitul forfetar", a declarat Maria Grapini pentru Ziare.com.

Ea a precizat ca efectele negative ale impozitului minim se vor vedea si in 2011 deoarece el va fi eliminat abia in ultimul trimestru al anului. "Unele nu se vor mai corecta deloc pentru ca cei care au inchis firmele greu se mai decid sa deschida o firma sau cel putin sa mai deschida in Romania", ne-a mai spus Grapini.

Ce trebuie sa faca viitorul forfetar?


Deocamdata nu se stie, insa, cu ce va fi inlocuit impozitul minim. Forma adevaratului forfetar nu este cunoscuta, dar se stie ca el ar urma sa fie aplicat in domenii cu evaziune fiscala mare, printre care saloane de frumusete, restaurante si servicii de pompe funebre.

Oamenii de afaceri nu se mai asteapta, insa, la o varianta corecta din partea Guvernului. "Nu mai cred nimic din ce declara. Habar n-am ce forfetar vor sa faca. Tot forfetar ne-a spus si Pogea si a fost altceva", a mai spus Maria Grapini pentru Ziare.com.

Patronatele au salutat si ele eliminarea impozitului minim, dar spun ca forfetarul care ii va lua locul are nevoie de calcule elaborate.

Cezar Coraci, presedinte UGIR-1903, atrage atentia si asupra lipsei de predictibilitate a mediului de afaceri din Romania.

"Noi am sustinut inca de la inceput ideea de a impozita anumite activitati pe baza unor studii de piata si de conjunctura. Nu in mod formal, dupa niste criterii, cum am auzit. De exemplu, in alimentatie, dupa suprafata unui restaurant si nu dupa vadul comercial, ceea ce ar fi o aberatie. Ar putea sa fie o masura care intr-adevar sa reduca birocratia, sa aduca in final mai multe incasari si sa nu mai produca falimente in lant ale unor firme care erau platitoare de alte taxe si impozite prin TVA si prin salarii chiar daca ar fi platit impozit zero", ne-a spus Cezar Coraci, presedintele Confederatiei Patronale UGIR 1903.

"Lipsa de predictibilitate in mediul de afaceri si schimbarile astea o data la o luna, o data la trei luni, de pe o zi pe alta cum a fost in cazul TVA, nu fac decat sa inrautateasca climatul de afaceri si sa scada increderea atata a sistemului bancar, cat si a investitorilor in economia romaneasca ceea ce este un fapt foarte grav", a mai adaugat Coraci pentru Ziare.com.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, declara la sfarsitul lunii trecute ca toata lumea isi doreste eliminarea impozitului minim, inclusiv Guvernul. Totusi, nu exista o solutie pentru inlocuirea lui si, din pacate, veniturile aduse de el la buget sunt incluse in deficitul de 6,8%.

El a adaugat ca se lucreaza la o solutie de inlocuire a impozitului minim, inclusiv una de impozitare a zonelor economice cu evaziune. Totusi, lacunele legislative si lipsa statisticilor ingreuneaza eliminarea impozitului minim.

"Noi nu avem definit vadul comercial. Pentru ca impozitul forfetar depinde de vadul comercial. Nu e suficient sa spui restaurant. Atata timp cat notiunea de vad comercial nu e definita pentru a spune ca un restaurant din Herastrau trebuie sa dea atat si unul din Mizil sau Buzau atat, nu o sa putem", explica Vladescu luna trecuta.

#eliminare, #evaziune, #forfetar, #guvern, #impozit, #minim , #stiri Maria Grapini