Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce programe deruleaza Departamentul pentru IMM-uri pentru a stimula mediul de afaceri

Ce programe deruleaza Departamentul pentru IMM-uri pentru a stimula mediul de afaceri


Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism deruleaza mai multe programe dedicate stimularii si imbunatatirii mediului de afaceri, finantate de la bugetul de stat, care insumeaza circa 83 de milioane de lei, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.

Aceste programe sunt: Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, programul Comert pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager si programul de artizanat si mestesuguri.

Cosmin Trif a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri prezenti, luni, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, asupra faptului ca sesiunea de inscrieri pentru programul START a inceput luni, 29 iulie.

In ceea ce priveste programul de comert, acesta a fost activat in 15 iulie, programul "Femeia manager" a inceput in 19 iulie, in timp ce programele "Mihail Kogalniceanu" si programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se desfasoara din primavara.

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este destinat tinerilor, cu varsta sub 35 de ani, care nu au mai avut pana in prezent nicio firma.

Acestia pot infiinta o microintreprindere, sunt scutiti de orice taxa la Registrul Comertului, pot beneficia de o alocatie financiara nerambursabila de pana la 10.000 de euro care reprezinta 50% din valoarea investitiei pe care trebuie sa o realizeze firma nou infiintata.

Un alt mare avantaj al programului este acela ca pentru cel mult patru angajati, intreprinzatorii sunt scutiti de plata CAS timp de trei ani.

Aplicatia Kogalniceanu vine in sprijinul intreprinzatorilor firmelor mai vechi de doi ani, care doresc sa contracteze un credit si care pot beneficia de subventionarea dobanzii. Bugetul alocat pentru anul 2013 se ridica la 16,115 milioane lei.

Programul consta in acordarea unei linii de credit in valoare maxima de 400.000 lei pentru o companie pe an. Dobanda total subventionata - subventia acordata IMM de la bugetul de stat de catre Ministerul Economiei, in proportie de 100% pentru creditele in lei, se acorda pentru maxim 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordata.

Programul START pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare vizeaza incurajarea si stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si este implementat de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Prin programul "Femeia manager", pot beneficia de ajutoare financiare nerambursabile microintreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) sau intreprinderile individuale conduse de femei care prezinta planuri de afaceri viabile.

Bugetul programului pentru anul 2013 este de 500.000 de lei, din care se vor acorda alocatii financiare nerambursabile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2027 ori