Economia României, în pragul colapsului: „Cele mai ample creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând, cea mai ridicată rată a inflației. Nu se iau niciun fel de măsuri"

Vineri, 10 Mai 2024, ora 14:07
472 citiri
Economia României, în pragul colapsului: „Cele mai ample creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând, cea mai ridicată rată a inflației. Nu se iau niciun fel de măsuri"
Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu, Alfred Simonis, conferință de presă / Captură YouTube

România se îndreaptă într-un punct critic, din punctul de vedere al sărăcirii populației generale, avertizează analistul economic Adrian Negrescu. Între timp, Guvernul Marcel Ciolacu este preocupat mai degrabă de „shrinkflație".

Premierul PSD a anunțat că pentru a combate „shrinkflația" (scumpirea deghizată a produselor, prin reducerea gramajului), producătorii vor trebui să scrie pe ambalaj vechiul și noul gramaj, pentru ca oamenii să poată face comparația.

„Aș fi vrut ca premierul Ciolacu să fie la fel de hotărât când vorbește de inflație, despre care nu prea vorbește. Avem cele mai ample creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând, cea mai ridicată rată a inflației și nu se iau niciun fel de măsuri, ba dimpotrivă: prețurile la energie și gaze rămân la un nivel foarte ridicat.

Nu mai vorbesc de toate celelalte măsuri prin care practic statul stimulează creșterea prețurilor din România. Cred că premierul Ciolacu se luptă ca Don Quijote cu morile de vânt din această perspectivă pentru că măsura propusă de a trece pe ambalaj (…) e o aberație. Raportat la ce facem asta? La ce prețuri și în ce condiții?

Această reducere a cantității de produs e o metodă prin care producătorii încearcă să-și salveze vânzările, că-i costă mai mult să producă orice, mai ales în zona alimentară. Și în loc să crească prețurile, încearcă să reducă din produs”, a declarat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.

Adrian Negrescu: „N-am văzut nimic concret legat de susținerea puterii de cumpărare, a economiei românești"

Premierul Marcel Ciolacu n-are nicio legătură cu realitatea economică, e de părere Adrian Negrescu.

„Soluția e în piața liberă, unde oamenii trebuie să decide ce și cum cumpără, că e vorba de banii lor. Statul, prin reglementări, nu cred că va rezolva această problemă, care la nivel mondial care se întâmplă dintotdeauna. E o metodă prin care producătorii încearcă să-și salveze afacerile.

Să nu uităm că în România, Guvernul practic a contribuit la efectele negative la acestei shrinkflation prin plafonarea adaosului comercial, că acolo sunt prevăzute, în lista Guvernului, niște gramaje, adică nu poți avea un adaos comercial decât în funcție de anumite gramaje. Atunci mare parte din producătorii români au încercat să producă sub acel gramaj, pentru a nu mai trebui să umble la adaosul comercial.

Guvernul trebuie să se decidă ce vrea: să reducă inflația, adică creșterile astea de prețuri, sau doar prin măsuri de imagine, să ne dea senzația că se lucrează. Eu n-am văzut nimic concret legat de susținerea puterii de cumpărare, a economiei românești”, a mai declarat analistul economic Adrian Negrescu, pentru B1 TV.

Între timp, în România se anunță ample mișcări de protest, împotriva politicilor guvernului.

...citeste mai departe despre "Economia României, în pragul colapsului: „Cele mai ample creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând, cea mai ridicată rată a inflației. Nu se iau niciun fel de măsuri"" pe Ziare.com

#marcel ciolacu, #nicolae ciuca, #adrian negrescu, #saracie , #Stiri Macroeconomie