Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Spatiile Zootehnice dezafectate vor fi cedate tinerilor licentiati in Agricultura

Spatiile Zootehnice dezafectate vor fi cedate tinerilor licentiati in Agricultura
Spatiile Zootehnice dezafectate vor fi cedate tinerilor licentiati in Agricultura.
Normele Metodologice la Hotararea de Guvern privind posibilitatea valorificarii spatiilor zootehnice care in prezent sunt dezafectate, prin c Spatiile Zootehnice dezafectate vor fi cedate tinerilor licentiati in Agricultura.
Normele Metodologice la Hotararea de Guvern privind posibilitatea valorificarii spatiilor zootehnice care in prezent sunt dezafectate, prin cedarea acestora tinerilor licentiati in agricultura au fost definitivate.

O inventariere efectuata in anul 2001 de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor arata ca exista dezafectate capacitati zootehnice de:
2.941.459 locuri pentru Porcine,
16.021.486 locuri pentru Pasari,
575.854 locuri pentru Bovine si
1.205.260 locuri pentru Ovine.

Urmatorul pas va fi inventarierea acestor spatii dupa care vor fi organizate licitatii acolo unde acest lucru se impune - in cazul in care sunt mai multe cereri.

Aceste capacitati de productie - odata puse in functiune - pot contribui substantial la refacerea numerica a efectivelor de animale si mai ales la diminuarea substantiala a deficitului de lapte, carne si oua. Listele complete cu situatia fizica a fiecarui obiectiv avut in vedere se afla atat la MAAP, cat si la directiile generale pentru agricultura.

Cei care urmeaza sa benefieze de facilitati trebuie sa-si asume si unele responsabilitati - intre care popularea spatiilor si achitarea unei redevente minime. Principala conditie pentru spatiile zootehnice dezafectate este pastrarea obiectului de activitate de catre viitorii beneficiari.

Constructiile zootehnice dezafectate ce apartin societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat vor fi date in administrare de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS) cu sprijinul directiilor agricole.
Terenul cu destinatie agricola urmeaza sa fie atribuit de consiliile locale, iar in cazul in care nu exista teren in rezerva, solicitantii vor avea prioritate la concesionare prin atribuire directa de catre ADS.

In concesionarea terenurilor agricole, administrate de ADS, crescatorii de animale care preiau si populeaza cu animale capacitatile zootehnice de productie dezafectate au prioritate pentru terenurile din apropierea acestora.

Constructiile zootehnice dezafectate, fabricile de nutreturi combinate, terenurile de sub constructii si cele din incinta se concesioneaza pe o perioada de 5 ani, iar redeventa platita lunar de concesionar va fi in cota de 0,5% din veniturile realizate de acesta. In cel de-al 6-lea an de la data concesionarii, constructia, terenul de sub aceasta si incinta aferenta vor putea fi vandute concesionarului sau mostenitorilor legali ai acestuia.

Daca in termen de 1 an, concesionarul nu populeaza cu animale in proportie de 30%, in al 2-lea an in proportie de minimum 60%, iar in al 3-lea, al 4-lea si al 5-lea an in proportie de 90%, contractul va fi reziliat.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 952 ori