2002 va aduce mai multi bani de la Buget pentru sustinerea Agriculturii - accent pe plante tehnice si mai ales Zootehnie

Duminica, 23 Decembrie 2001, ora 00:00
1063 citiri

Discutii pe aceasta tema pentru membri

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor pregateste pentru anul 2002 programe de stimulare a productiei vegetale si dDiscutii pe aceasta tema pentru membri

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor pregateste pentru anul 2002 programe de stimulare a productiei vegetale si de refacere numerica a efectivelor de animale, prin acordarea de Subventii.
Aceste subventii vor fi mai mari, dar vor fi dirijate doar spre productia marfa si vor fi plafonate. Aceasta inseamna ca sprijinul financiar este stabilit pe o anumita cantitate sau pe un numar limitat de animale.
Cu alte cuvinte in momentul in care se termina "cota" pentru o anumita subventie Ministerul Agriculturii poate sa sisteze sprijinul, din lipsa de bani. Dar acest lucru se considera ca s-ar putea intampla doar spre sfarsitul anului.

In 2002, suprafetele si productiile VEGETALE sustinute vor fi mult MAI LIMITATE decat in anul 2001. Banii vor fi directionati astfel incat productiile medii pe ha la cereale sa creasca cu 8-10% fata de anul 2001 si cu 25% la plantele oleaginoase si tehnice. Se vor acorda 5100 miliarde lei producatorilor agricoli, ceea ce inseamna sustinerea a 2.025,4 mii ha, fata de 8.020 mii ha prevazute a se cultiva in anul 2002.

Tendinta la nivelul tarii va fi de reducere a suprafetelor cultivate cu Cereale si cresterea culturilor Oleaginoase si Tehnice, Leguminoase boabe si culturi Furajere. Prioritara va fi asadar cresterea suprafetelor cultivate cu culturi furajere cu 10% in 2002 fata de 2001, pentru sustinerea programului de dezvoltare a Zootehniei.
Din suprafata cultivata cu grau si secara de 2.200 mii ha, in anul 2002 vor fi sustinute doar 1.000 mii ha. Productia de grau si secara, care se estimeaza a fi de 6.500 mii ha, va primi sprijin pana la 3.200 mii ha.
La porumb, din 3000 mii ha cultivate, vor fi subventionate circa 500 mii ha, iar din productia de 9.000 mii ha doar 1500 mii ha.
Din sprijinul total de 5.100 milioane lei acordat producatorilor, vor mai fi sustinute si 210 mii ha de culturi horticole, mai putin fata de 655 mii ha prevazute in cultura.

Zootehnia va fi sustinuta cu 3.030 miliarde lei - stabilite pe o anumita cantitate si pe un numar limitat de animale. Principalele sectoare zootehnice care vor fi subventionate in anul 2002 sunt in ordinea prioritatii: porcul, vita si pasarea.
In sectorul zootehnic, Primele si Subventiile sunt cu atat mai necesare cu cat productiile realizate in ultimii ani pe cap de locuitor sunt de numai 22 kg carne de porc, 11 kg carne de pasare, 7 kg de carne de bovine si 200 litri de lapte si preparate echivalent lapte. Aceste cifre reprezinta jumatate din consumurile europrene si cele mondiale la aceste produse.

In ultimii ani, s-a ajuns la dezafectarea a 550 mii de locuri in grajduri la bovine, 1,2 mil de locuri la ovine, 3 milioane de locuri la porcine si 16 milioane de locuri la pasari. Pentru sectorul de porcine, sprijinul pe care statul urmeaza sa il acorde are ca scop refacerea numerica a efectivelor in vederea asigurarii independentei fata de importurile de animale si produse animaliere, reechilibrarea balantei comerciale, imbunatatirea calitatii biologice si cresterea numerica a efectivului de animale prin stimularea obtinerii de scrofite gestante.

Ca noutate "vor primi sustinere financiara crescatorii, dar numai pentru produsele care sunt valorificate catre procesatori", a declarat presei Mihai Lungu, ministru secretar de stat.
Acest lucru va fi verificat si se va face pe baza facturii. "Vrem sa ne convingem ca produsele pentru care dam prime ajung la consumatori, ca si consumatorul sa simta sprijinul statului in agricultura. Cand spun sa simta ma refer daca nu la o diminuare a preturilor, macar la o stagnare pe o perioada mai lunga a acestora", a declarat Lungu.

Pentru a se incuraja cresterea PORCILOR se va acorda o prima de 4 mil. lei pentru scrofite la prima fatare din fermele de elita si 2 mil. lei pentru cele din fermele comerciale care dau nastere la grasuni ingrasati si dusi la abator.
Pentru scrofitele de reproductie care sunt la prima fatare si intarca minimum 8 purcei, MAAP propune acordarea unor prime in valoare totala de 252 miliarde de lei. Pentru kilogramul de carne in viu, pentru porci in greutate de 90-110 de kilograme, livrati la abatoarele autorizate pentru cantitatea de 160 mii de tone, in valoare de 640 miliarde de lei.

Subventiile acordate la carnea de VITA vor fi de 4.000 lei/kg in viu pentru fiecare animal dus la abator (nu puncte de taiere), cu conditia ca animalul sa aiba o greutate de 90-110 kg. Alti 4.000 lei/kg se dau pentru taurasi dusi la abator la o greutate de 380 kg.
"Aceasta prima va continua si in urmatorii ani, insa vom incerca sa marim aceasta greutate si sa ajungem la 480-500 kg, asa cum sunt abatorizati in UE", a precizat Mihai Lungu.
De asemenea, va fi o subventie de 2,5 mil. lei pentru fiecare juninca la prima fatare si de 500.000 lei pentru taurasi obtinuti si tinuti in gospodarie minim 6 luni. Cu mentiunea ca aceasta subventie se acorda numai pentru animalele insamantate artificial. Exista totusi o exceptie pentru zonele montane, unde vor fi acceptate insamantarile naturale, dar numai cu tauri testati.

MAAP propune in total alocarea unor prime in cuantum de 157 miliarde de lei pentru juninci la prima fatare si 178,4 miliarde de lei pentru tineretul bovin mentinut in exploatare minimum sase luni de la fatare.
Tot in sectorul bovin, pentru kilogramul de carne in viu tineret, cu greutate de peste 380 de kilograme, urmeaza sa se acorde 4.000 de lei pentru cantitatea de 120.000 de tone. Suma totala se ridica la 182,4 miliarde de lei.

La carnea de PASARE se prevede o prima de 3.000 lei/kg pentru 100.000 tone, care inseamna circa 70-75% din productia anului viitor. MAAP a renuntat la suma de 26 miliarde de lei destinati acordarii unor prime de export la carnea de pasare, suma respectiva fiind reorientata catre subventii.
"Vom sprijini practic aceasta activitate pana in lunile septembrie-octombrie, dupa care, in functie de banii pe care ii vom avea disponibili sau eventualele rectificari de buget, vom vedea daca putem prelungi aceasta subventie", a spus Mihai Lungu.

La tot acest sprijin se adauga sutele de spatii, adaposturi pentru animale oferite gratuit celor care fac dovada ca pot investi in zootehnie. In acest scop a fost aprobata de catre Guvern si Ordonanta de Urgenta privind atribuirea gratuita a spatiilor zootehnice dezafectate catre tinerii dornici sa investeasca in Zootehnie.

Subventia de 1.400 lei / litru de LAPTE (vaca) intra in vigoare de la 1 ianuarie 2002 si este de aproape 3 ori mai mare decat cea actuala de 500 lei / litru.
"Aceasta inseamna ca subventia se adreseaza doar producatorilor care dau laptele fabricilor si care pot proba acest lucru cu adeverinta", a declarat Valeriu Steriu, ministru secretar de stat, citat de presa.
Procedura va fi destul de simpla, in sensul ca fabricile de lapte vor trimite la Directiile agricole certificarea sub forma de tabel prin care se arata ca respectivul producator a trimis laptele fabricii.
In plus, este prima oara cand zona de munte este favorizata: subventia va fi de 1.800 lei / litru de lapte obtinut in zonele montane - pentru cantitatea de 2.000 de mii hectolitri, in limita sumei de 360 miliarde de lei.
"Aceasta masura a fost luata pentru a incuraja producatorii traditionali intr-o zona in care nu sunt sanse sa se mearga pe alte produse, cum ar fi cerealele", a precizat Valeriu Steriu.
In acest sens se va publica in perioada urmatoare lista cu satele care sunt cuprinse in arealul de munte.
"In primul an aceasta subventie la lapte va pleca catre toata lumea care poseda lapte, dar, treptat, in anii urmatori vom incerca sa-l delimitam pe grade de calitate", a spus Steriu.

Subventiile din anul 2002 sunt asadar semnificativ mai mari - tocmai pentru a incuraja productia destinata PIETEI in raport cu cea de "auto-consum" de pana acum. Acum producatorii stiu cat de cat ce si cat este subventionat si se pot orienta mai bine cu investitiile spre un sector sau altul.