Zona euro: Ministrii de finante aproba vineri imprumutul acordat Spaniei

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 12:25
1215 citiri
Zona euro: Ministrii de finante aproba vineri imprumutul acordat Spaniei

Ministrii de finante din zona euro vor aproba astazi imprumutul de aproximativ 100 miliarde de euro catre Spania, destinat recapitalizarii bancilor din aceasta tara. Valoarea exacta a imprumutului va fi determinata in luna septembrie.

Ministrii de finante vor participa la o conferinta telefonica pentru a ajunge la un acord privind memorandumul de intelegere cu Spania, precizand conditiile de acordare a ajutorului. Ajutorul financiar va fi platit Spaniei in totalitate pana la sfarsitul anului 2013, potrivit Reuters.

Inainte insa ca Spania sa stabileasca suma exacta de care are nevoie trebuie sa vada rezultatele auditului pentru sectorul bancar.

"Planul este sa aprobam in mod oficial proiectul ca atare", a spus un oficial al zonei euro. "Restul va aparea la sfarsitul acestui an, cu rezultatele testelor de stres in randul tuturor bancilor, care vor aparea in septembrie, clarificand suma exacta necesara pentru recapitalizare si trasand calea catre planurile de reorganizare care vor fi elaborate in octombrie".

Parlamentul spaniol a aprobat vineri un plan de economii de 65 miliarde de euro, care consta in reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, masuri ce vor adanci recesiunea deja existenta in Spania.

Memorandumul prevede ca 14 grupuri bancare din Spania, care reprezinta aproximativ 90% din sistemul bancar spaniol, vor fi analizate pentru a se stabili sumele necesare pentru recapitalizare. Testele de stres vor fi gata la jumatatea lunii septembrie.

Madrid va primi 30 miliarde de euro sub forma primei transe a ajutorului financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ajutor financiar, #zona euro ajutor Spania, #aprobare ajutor financiar Spania, #recapitalizare banci Spania , #Zona euro