Zona euro este in pericol de a intra din nou in recesiune

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 17:06
1340 citiri
Zona euro este in pericol de a intra din nou in recesiune

Economia zonei euro este in pericol de a intra din nou in recesiune dupa ce sectorul serviciilor s-a contractat in aceasta luna, alaturandu-se astfel industriei prelucratoare, si a temperat optimismul dupa aprobarea celui de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia.

Sondaje realizate in randul directorilor responsabili cu achizitiile arata o activitate neobisnuit de slaba in cele mai puternice doua economii ale uniunii monetare, Germania si Franta, potrivit Reuters.

Indicele Markit Eurozone Composite Flash PMI, care combina sectoarele servicii si industrie prelucratoare, fiind un bun indicator al cresterii economice, a scazut la 49,7 puncte in februarie, de la 50,4 puncte in ianuarie, sub asteptarile de 50,6 puncte si sub pragul de 50 puncte care separa cresterea de contractie.

Efectele situatiei din Europa s-au resimtit si in China, unde indicele PMI a aratat cea mai mare scadere a exporturilor din ultimele opt luni. Europa este cea mai mare piata de export a Chinei.

Mai multi economisti au afirmat ca datele PMI pentru zona euro sugereaza ca in acest trimestru nu se va inregistra crestere economica, alimentand din nou temerile ca uniunea monetara ar putea intra intr-o recesiune usoara.

"Economia ramane blocata la o viteza redusa, situatie ce indica stagnare, poate o usoara contractie. Nu este un semn bun pentru primul trimestru", a spus Peter Dixon, analist la Commerzbank.

Ultimele date pentru zona euro au fost adunate in mare parte inainte ca ministrii de Finante din zona euro sa aprobe un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro.

Indicele PMI pentru sectorul serviciilor din zona euro a sazut la 49,4 puncte de la 50,4 puncte in ianuarie.

PMI pentru industria prelucratoare a ramas sub pragul de 50 de puncte pentru a saptea luna consecutiv dupa ce a urcat usor, de la 48,8 puncte in ianuarie la 49 puncte in februarie.

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,3% in ultimul trimestru al anului trecut, iar un nou trimestru de scadere ar reprezenta intrarea in recesiune.

#zona euro recesiunea, #analiza Reuters recesiune zona euro, #criza economica zona euro , #Zona euro