Zlotul are nevoie de 2-3 luni de stabilitate inainte de intrarea in ERM-2

Marti, 17 Martie 2009, ora 10:29
1814 citiri
Zlotul are nevoie de 2-3 luni de stabilitate inainte de intrarea in ERM-2

Zlotul trebuie sa fie stabil pentru circa 2-3 luni pentru a intra in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM-2), testul de stabilitate al unei monede nationale inainte de adoptarea euro, a anuntat marti ministrul adjunct al finantelor, Ludwik Kotecki, citat de Reuters.

Kotecki, principalul responsabil pentru aderarea la zona euro, a mai declarat pentru cotidianul Dziennik ca Polonia ar putea sa nu intruneasca cerintele fiscale pentru aderare in acest an, in contextul in care criza financiara mondiala a afectat piata poloneza.

Intrebat pentru cat timp ar trebui sa fie stabila moneda nationala pentru intrarea in ERM-2, Kotecki a spus: "Depinde de actualele conditii macroeconomice, insa cred ca este vorba de doua sau trei luni".

In februarie, ministrul adjunct de finante a anuntat ca Polonia ar putea intra in programul de aderare in mai sau la inceputul lui iunie si a estimat ca negocierile oficiale vor incepe in luna martie.

Multi analisti si-au exprimat scepticismul in legatura cu planurile Poloniei de aderare la zona euro, in contextul in care criza financiara mondiala a afectat stabilitatea economica a fostului stat comunist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kotecki, # zlot, # intrare, # zona euro, # criza, # polonia, # stabilitate , #Zona euro