Un nou scenariu pentru Grecia: Faliment in interiorul zonei euro?

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 13:58
3446 citiri
Un nou scenariu pentru Grecia: Faliment in interiorul zonei euro?
Foto: Patras Events

Pana la intalnirea de primavara a reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, negocierile cu Grecia pareau sa decurga prost.

Dupa evenimentele de la Washington, de saptamana trecuta, relatia dintre guvernul elen si creditorii internationali pare sa mearga si mai prost.

Show-ul este de asteptat sa continue in acelasi fel, din moment ce guvernul de la Atena incearca sa negocieze reluarea programului de asistenta financiara pentru Grecia.

Pentru aceasta, elenii au nevoie de obtinerea unor credite-punte, care sa-i ajute sa depaseasca criza financiara din vara.

Insa, scenariul pare de-a dreptul imposibil, in conditiile in care ministrii de finante din intreaga zona euro sunt cuprinsi de perplexitate in fata planurilor concepute de oficialii atenieni, arata o analiza Financial Times.

Grexit, dilema continua

Intrebarea daca Grecia va parasi sau nu uniunea monetara europeana ramane deocamdata fara raspuns. Ceva mai sigura pare insa varianta falimentului.

Deja vocile unor oficiali europeni au lansat ideea unui faliment grecesc in interiorul zonei euro. Complexitatea problemei ramane la fel de dureroasa, dar ar putea fi sansa de a evita un dezastru total pricinuit de iesirea Greciei din zona euro.

Catre cine si cand ar trebui sa declare Grecia falimentul ramane principala chestiune pusa in balanta in acest caz.

Declararea falimentului intern si neplata salariilor si pensiilor ar fi o misiune sinucigasa pentru guvernul Syriza.

In teorie, Grecii pot declara falimentul in fata partenerilor europeni care le-au acordat cele doua transe de inprumut din 2010 si pana acum.

Insa acest lucru este inutil, returnarea acestor bani intrand in vigoare abia in perioada 2020-2023.

Grecia ar putea, de asemenea, sa nu mai onoreze platile catre investitorii privati care detin o parte din titlurile de stat, dar si aceasta se anunta ca o idee nefericita, in conditiile in care economia sa va avea nevoie ulterior de capitalul privat.

Altfel, tTara isi poate declara incapacitatea de plata in fata FMI si a Bancii Centrale Europene, iar aceasta pare si singura masura care garanteaza dezamorsarea crizei financiare a Greciei pe termen scurt.

Fara precedent

Situatia este nemaintalnita pana acum, iar riscul unei iesiri din zona euro pare si mai accentuat in cazul neonorarii platilor catre FMI si BCE.

In acelasi timp insa, nu exista nicio regula in cadrul UE care sa oblige un stat membru sa paraseasca zona euro in cazul declararii incapacitatii de plata.

Legatura dintre incapacitatea de plata si iesirea din zona euro este doar indirecta.

Consecinta imediata ar fi retragerea de pe piata europeana a titlurilor de stat emise de guvernul de la Atena, aceasta insemnand o lovitura diminuata pentru bancile interne, care detin astfel de obligatiuni intr-o proportie redusa.

Prin urmare, declararea falimentului in interiorul zonei euro ramane un mod convenabil de a feri sistemul bancar din Grecia de o criza covarsitoare si o varianta convenabila de a evita descompunerea uniunii monetare.

Varianta declararii incapacitatii de plata este coplesitoare in acest moment.

Deja, in randul creditorilor tarii, grupul optimistilor, care traiau cu iluzia ca Grecia ar putea ajunge sa-si respecte pe termen lung obligatiile asumate, s-a redus drastic.

Pentru plata datoriei, Grecia ar avea nevoie de un nivel urias de resurse financiare excedentare adaugat in fiecare an.

Spre exemplu, numai pentru plata transelor pe 2016, anul acesta Grecia ar trebui sa inregistreze o crestere a resurselor primare de 4,5%, ceea ce este de-a dreptul imposibil.

Declararea incapacitatii de plata ramane singura optiune pe care Grecia o are in prezent.

Pastrarea aparentelor

In acelasi timp, pastrarea Greciei in zona euro ramane singura optiune care asigura stabilizarea treptata a economiei tarii, echilibrul geopolitic in cadrul UE si pastrarea prestigiului uniunii monetare europene la nivel global.

Alarmant este faptul ca nici in ciuda acestor evidente, oficialii de la Atena si creditorii Greciei nu reusesc sa cada de acord.

Varianta unei intelegeri care ar urma sa fie semnata in vara sau in toamna nu este in masura sa calmeze ingrijorarea investitorilor.

Stilul de a negocia al elenilor este si mai derutant, din acest punct de vedere.

Chiar daca ministrul de Finante Varoufakis are perfecta dreptate atunci cand reclama modul defectuos de gestionare a crizei economice din Europa, argumentele sale ar trebui adresate direct partenerilor asezati la masa negocierilor si nu unei asistente deja convinsa de acest lucru.

Pe de alta parte, varianta incapacitatii de plata a Greciei, dublata de iesirea sa din zona euro, ar necesita o preparare in forta a terenului pentru punerea in practica a acestor lucruri.

Un astfel de eveniment necesita organizarea cursului de schimb pentru revenirea la moneda nationala, inchiderea temporara a granitelor si aeroporturilor, recapitalizarea bancilor si asigurarea planurilor logistice pentru transferul rapid al banilor.

Intregul scenariu lasa prea putine sanse guvernului elen sa se conformeze intr-un timp scurt atator cerinte care necesita alte si alte eforturi financiare.

Cel mai probabil, blocajul iregistrat in acest moment intre Grecia si creditorii sai ramane un exemplu clar despre cat de periculoase pot fi in istoria Europei crizele generate de proasta evaluarea a acestora.

#incapacitate plata grecia, #faliment Grecia zona euro, #negocieri criza financiara Grecia , #Zona euro