UE va intari controlul asupra agentiilor de rating

Marti, 22 Mai 2012, ora 13:26
982 citiri
UE va intari controlul asupra agentiilor de rating

Statele membre ale Uniunii Europene au cazut de acord sa consolideze controalele asupra agentiilor de rating, printr-o propunere legislativa ce pune la incercare puterea acestor organisme care evalueaza sustenabilitatea datoriilor nationale.

Agentiile de rating au starnit furia policienilor prin retrogradarea unor tari in contextul crizei economice.

Noile propuneri de reglementari, care ar urma sa devina legislatie a UE dupa finalizarea negocierilor cu Parlamentul European, ar putea facilita trimiterea in judecata a agentiilor de rating daca se considera ca acestea fac erori in evaluarea si notarea sustenabilitatii datoriilor nationale.

Reprezentantii permanenti ai statelor membre la UE si-au dat luni acordul pentru sprijinirea unui proiect legislativ care va inaspri conditiile de functionare a acestor agentii, criticate ca au oferit nota maxima - triplu A - unor tari ale caror niveluri ale datoriei s-au dovedit nesustenabile in contextul crizei financiare, scrie EurActiv.

"Propunerile urmaresc modificarea actualei legislatii privind agentiile de rating pentru a reduce supraincrederea investitorilor in rating-urile externe de credit, pentru a atenua riscul conflictelor de interese in activitatile de evaluare a rating-ului de credit si pentru a spori transparenta si competitia in acest sector", se arata intr-un comunicat al Consiliului European.

Acordul, pe care unele tari, inclusiv Franta, l-ar fi vrut mai strict, impulsioneaza incercarea de schimbare a felului in care functioneaza cele trei agentii de rating principale - Fitch, Moody's si Standard&Poor's.

Conform noilor propuneri, ratingurile tarilor ar urma sa fie revizuite la interval de sase luni si nu la un an, asa cum se intampla de cele mai multe ori in prezent.

Una din cele mai puternice propuneri de reforma vizeaza responsabilitatea juridica a agentiilor pentru deciziile lor, desi nu este deocamdata clar cum s-ar putea pune in aplicare acest lucru.

"Posibilitatea de a cere daune pentru incalcarea reglementarilor (UE) ar trebui sa fie disponibila pentru toata lumea. Este potrivit ca agentiile de rating sa fie expuse unei posibile responsabilitati juridice nelimitate atunci cand incalca reglementarile in mod intentionat sau cu o mare neglijenta", se precizeaza in proiectul de lege.

#agentii rating UE control, #agentii rating retrogradare control, #proiect responsabilitate juridica agentii rating , #Zona euro