Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE ne permite sa avem deficit bugetar. Vezi in ce conditii

UE ne permite sa avem deficit bugetar. Vezi in ce conditii


Statele din zona euro nu vor fi sanctionate daca vor avea deficite bugetare numai in perioade de franare economica severa sau in cazul unor situatii exceptionale, potrivit tratatului fiscal al UE.

Documentul precizeaza clar situatiile in care organismele europene nu vor sanctiona un stat din zona euro al carui buget nu este echilibrat sau pe surplus - tinta denumita "obiectivul pe termen mediu".

"Devierea temporara de la obiectivul pe termen mediu va fi permisa doar in cazul unui eveniment exceptional, care nu poate fi controlat de partea contractanta (statul vizat - n.r.), cu un impact major asupra pozitiei financiare a guvernului, sau in perioade de franare economica severa in zona euro, in UE sau in statul respectiv", se spune in proiect.

Regula bugetului fara deficit in cadrul unui ciclu economic este elementul central al noului tratat.

Proiectul prevede si un termen provizoriu de intrare in vigoare a noului regim fiscal, la inceputul anului viitor.

Totodata, documentul nu face referire la controversata chestiune a accelerarii integrarii statelor semnatare cu piata unica interna, problematica pentru Marea Britanie.

Londra s-a pronuntat in luna decembrie impotriva modificarii tratatului UE privind guvernanta fiscala si integrarea mai profunda a statelor in piata unica interna prin coordonarea politicilor economice. In consecinta, liderii europeni au decis incheierea unui tratat fiscal la care ar trebui sa participe celelalte 26 de state membre.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1283 ori