Trichet: Nivelul actual al dobanzii cheie este "potrivit"

Joi, 02 Iulie 2009, ora 17:05
1431 citiri
Trichet: Nivelul actual al dobanzii cheie este "potrivit"

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a lasat sa se inteleaga joi ca nu se doreste o noua coborare a dobanzii cheie, pe termen scurt, si a spus ca economia zonei euro va reintra pe crestere incepand cu mijlocul lui 2010, scrie Bloomberg, transmite NewsIn.

Acesta a spus ca nivelul actual al ratei dobanzii este "potrivit", in contextul in care banca a mentinut dobanda de politica monetara la 1%.

BCE a redus dobanda cheie cu 3,25 puncte procentuale incepand din octombrie 2008, pentru a lupta impotriva celei mai dure recesiuni care a cuprins Europa, de la Al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, BCE a injectat sute de miliarde de euro in sistemul bancar, saptamana trecuta, si a alocat 60 de miliarde euro pentru cumpararea de active ipotecare, incepand din 6 iulie.

"Activitatea economica este foarte probabil sa ramana slaba, dar scaderea ar trebui sa fie mai mica decat cea inregistrata in primul trimestru", a spus Trichet.



Economistii chestionati de Bloomberg cred ca BCE va mentine dobanda cheie la nivelul actual pana in al patrulea trimestru din 2010. Trichet a spus ca toti cei 22 de membrii ai consiliului guvernator au votat pentru mentinerea dobanzii si a refuzat sa excluda alte reduceri, daca situatia o va cere.

In ciuda accentuarii somajului, a conditiilor aspre de creditare si a riscurilor de deflatie, cele mai recente date economice arata ca momentul critic al recesiunii a trecut.

Increderea consumatorilor si a companiilor in economia zonei euro s-a imbunatatit peste asteptari luna trecuta, iar productia industriala a scazut mai putin drastic decat estimau initial analistii.

Cu toate acestea, creditarea catre companii si consumatori a continuat sa se reduca, si preturile din zona euro au scazut in iunie pentru prima oara de la infiintarea monedei unice. In primele trei luni ale anului, economia s-a comprimat cu 4,8% fata de perioada similara din 2008.

BCE a coborat in 7 mai dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nou nivel minim istoric, de 1%. Banca centrala americana, Federal Reserve (Fed), are o dobanda cheie fluctuanta intre 0% si 0,25% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trichet, #dobanda, #cheie , #Zona euro