Tratatul fiscal UE, aprobat orbeste de Romania. Vine iar austeritatea

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 11:15
2695 citiri
Tratatul fiscal UE, aprobat orbeste de Romania. Vine iar austeritatea
Tratatul fiscal este plin de capcane

Tratatul fiscal al UE va fi semnat de Romania, dupa ce a fost aprobat marti de guvern. Astfel, statul si-a asumat, in numele populatiei, tinte extrem de dure, care nu pot fi atinse decat prin noi masuri de austeritate.

"Tratatul pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE", numit mai scurt "Tratatul fiscal", va fi semnat joi de catre Romania, in cadrul summitului UE, fara negocieri sau ajustari. Mentinerea unui deficit structural sub 0,5% este doar una dintre obligatiile pe care ni le asumam incepand cu 1 ianuarie 2013, data de la care va intra in vigoare tratatul, daca va fi semnat de 12 dintre cele 27 de state UE.

Despre modul in care se va mentine acest deficit nu s-a vorbit, insa cea mai plauzibila solutie este cea a cresterii taxelor, masura care va lovi tot in romanul de rand si va incetini economia.

O alta conditie din tratat este sa nu se depaseasca o datorie publica de 60% din PIB, lucru valabil doar pentru 14 state europene in acest moment. Romania are o datorie de 38,6% din PIB.

Abaterile de la aceste reguli vor fi sanctionate cu 0,1% din PIB-ul tarii respective.

Buni de plata

Odata cu semnarea tratatului, Romania va fi intr-un fel mai aproape de zona euro, insa nu va beneficia de toate drepturile aferente acestei apartenente. Mai exact, vom fi buni de plata, in caz de nevoie, insa restrictiile de pe piata muncii vor fi in continuare valabile pentru romani, spre exemplu.

"Romania va trebui sa contribuie la Fondul de stablitate in cazul in care un stat se va afla intr-o situatie dificila. Va fi vorba despre sume pe care nu ni le vom putea permite", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), pentru Business24.

Ce inseamna tinta de deficit

Prin adoptarea tratatului, Romania isi asuma o tinta de deficit structural de maxim 0,5%, acest indicator fiind diferenta intre deficitul efectiv si cel ciclic. Voinea sustine ca aceasta limita nu este realista.

"Sa tintim acest deficit de 0,5%, ce ar insemna efectiv pentru Romania? Ar insemna o contractie permanenta a cererii interne. Si, din pacate, PIB-ul Romaniei se bazeaza in proportie de peste 50% pe cerere interna"", a spus Voinea.

Tarile care nu fac parte din zona euro nu sunt obligate sa adopte toate punctele Tratatului de guvernanta fiscala, a mai mentionat Liviu Voinea.

"Limitarea deficitului ne va impiedica sa ne mai dezvoltam", este de parere analistul economic Ilie Serbanescu. "Avem de-a face, din nou, cu un colonialism. Germania, dupa ce s-a dezvoltat jucandu-se cu deficitul bugetar, ne interzice sa facem si noi acelasi lucru".

Ce ar trebui sa cerem

Cu toate ca este improbabil ca Romania sa vina cu pretentii inainte de semnarea Tratatului, iata ce conditii ar fi trebuit sa punem:

- O perioada de tranzitie la noile prevederi intre trei si cinci ani

- Sa nu contribuim la fondul de salvare

- Sa ne folosim propriile instrumente pentru calculul PIB-ului

Sindicatele protestaza impotriva Tratatului

Tratatul fiscal a starnit deja furia sindicatelor din Romania, miercuri fiind programate proteste organizate de Confederatia Nationala Sindicala (CNS) "Cartel Alfa". Cerinta principala a sindicalistilor este amanarea semnarii tratatului pana in momentul in care Romania indeplineste criteriile pentru accesul in zona euro.

"In ajunul Summitului European care va avea loc pe 1 si 2 martie si care va fi dominat de tema austeritatii si disciplinei bugetare, Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES-ETUC) doreste sa transmita un mesaj clar catre liderii Uniunii Europene, conform caruia impunerea unui regim de austeritate va arunca Europa in recesiune.

Din acest motiv, membrii ETUC vor organiza in aceeasi zi manifestatii de protest in toate cele 27 de tari membre, pentru a denunta si a condamna acest tip de guvernare si pentru a propune alternative pentru locuri de munca si justitie sociala", se arata intr-un comunicat al "Cartel ALFA".

#tratat fiscal UE, #tratat stabilitate, #semnare tratat guvern, #summit ue, #masuri austeritate romania, #saracie romania , #Zona euro