Sondaj investitori: Euro va supravietui anului 2012

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 12:37
1267 citiri
Sondaj investitori: Euro va supravietui anului 2012

Moneda unica europeana va supravietui anului 2012, iar Spania va avea nevoie de asistenta financiara in urmatoarele 12 luni, in timp ce Italia va reusi sa evite o astfel de situatie, releva rezultatele unui sondaj international realizat de agentia Bloomberg printre investitori, traderi si analisti.

Criza datoriilor in Europa se pare ca se va mentine si in al patrulea an, au estimat cei intervievati la circa trei de ani de la aparitia primelor semne ale tendintelor de criza in regiune.

Aproape jumatate dintre expertii chestionati de Bloomberg (47%) se asteapta la falimentul Spaniei intr-un viitor apropiat.

Der Spiegel: BCE ar putea limita nivelul randamentelor obligatiunilor

Randamentul obligatiunilor spaniole cu scadenta la zece ani se apropie de 7%, iar asistenta pentru Grecia, Portugalia si Italia s-a impus dupa excederea continua a acestui prag, mentioneaza Bloomberg.

Aproximativ jumatate dintre persoanele intervievate se asteapta la intrarea in colaps a Portugaliei, dar procentul acestora este mai mic fata de cel din ianuarie 2011.

Portugalia: Deficitul va fi depasit, dar planul de austeritate financiara continua

Falimentul Irlandei este prezis de 21% dintre cei chestionati, cel mai scazut nivel din iunie 2010.

In schimb, 95% dintre respondenti considera realista intrarea in incapacitate de plata a Greciei in urmatoarele 12 luni, in timp ce 56% dintre ei presupun ca aceasta tara va iesi din zona euro pana la sfarsitul anului 2013. Procentul celor care intrevad parasirea zonei euro de catre Grecia catre sfarsitul anului 2014 este de 69%, conform aceluiasi sondaj.

Economist german: Grecia trebuie sa renunte la moneda euro

In stabilitatea financiara a Germaniei cred 98% dintre intervievati, iar in cea a Frantei circa 89%.

In privinta prognozelor privind incheierea crizei, circa 29% dintre investitorii si analistii chestionati de Bloomberg considera ca ceea ce a fost mai rau a ramas in urma, cu 10% mai mult fata de sondajul din luna mai. Circa 69% dintre intervievati considera ca semnele de stabilizare sunt temporare, dar in luna mai procentul acestora era de 80%.

In acelasi timp, 79% dintre acestia considera ca situatia economica din zona euro va continua sa se deterioreze, fata de 84% in luna mai.

#sondaj investitori euro, #sondaj evolutie moneda euro, #faliment spania, #investitori evolutie moneda euro , #Zona euro