Situatiile Spaniei, Greciei si Ciprului, discutate la reuniunea Eurogrupului

Joi, 21 Iunie 2012, ora 09:59
1148 citiri
Situatiile Spaniei, Greciei si Ciprului, discutate la reuniunea Eurogrupului

Ministrii de finante din zona euro se reunesc joi cu o ordine de zi extrem de incarcata, si anume ajutorul acordat Spaniei, salvarea Greciei, precum si Ciprul, noul venit pe lista victimelor crizei datoriei.

Madridul urmeaza sa solicite oficial ajutorul partenerilor sai cu ocazia acestei reuniuni a Eurogrupului ce va avea loc la Luxemburg cu incepere de la ora 16.00.

Valoarea ajutorului solicitat si detaliile executiei sale sunt foarte asteptate de pietele financiare.

Guvernul spaniol nu a dorit sa prezinte cererea inainte de publicarea, prevazuta pentru joi, a auditului bancilor, pentru a cunoaste valoarea necesitatilor sale.

Eurogrupul prevede un ajutor ce poate atinge 100 de miliarde de euro, suma record pentru zona euro.

Grecia va ocupa, de asemenea, o mare parte a discutiilor. Formarea unui guvern sub conducerea conservatorului Antonis Samaras deschide calea reintoarcerii imediate la Atena a reprezentantilor creditorilor internationali (UE, BCE, FMI).

Pentru Grecia, miza este sa obtina o revizuire a planului de austeritate negociat in schimbul ajutorului international. Daca europenii au lasat sa se intrevada posibilitatea unei prelungiri a termenului acordat acestei tari pentru atingerea echilibrului bugetar, ei se asteapta ca Atena sa-si respecte angajamentele.

"Daca grecii nu vor sa majoreze impozitele, atunci pot reduce cheltuielile militare", a afirmat miercuri un diplomat al uneia din tarile zonei euro cele mai putin dispuse sa relaxeze programul impus Atenei.

Actualul sef al Bancii Nationale a Greciei, Vassilis Rapanos, viitor ministru de finante in guvernul Samaras, urmeaza sa-si reprezinte tara joi la Luxemburg.

Pe agenda se mai afla situatia Ciprului, care se pregateste sa asigure de la 1 iulie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Nicosia intentioneaza sa solicite, "cel mai probabil saptamana viitoare", ajutorul zonei euro pentru a salva sistemul sau bancar, potrivit unei surse diplomatice europene, si doreste ca, dupa modelul spaniol, sa nu-i fie impuse masuri de austeritate. Ciprul va cere si Rusiei un imprumut in valoare de trei - cinci miliarde de euro in cursul acestei saptamani.

Sedinta Eurogrupului, ce poate sa se prelungeasca pe durata noptii, nu este decat primul act al unei serii de reuniuni consacrate crizei care vor continua vineri, la Roma, cu un minisummit intre liderii Frantei, Spaniei, Germaniei si Italiei, si care vor culmina cu summitul european, prevazut sa se desfasoare la 28 si 29 iunie la Bruxelles

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reuniune Eurogroup, #ajutor financiar zona euro, #Eurogroup situatie Spania , #Zona euro