Romanii nu vor sa renunte la leu pentru euro

Joi, 09 Mai 2013, ora 10:43
1065 citiri
Romanii nu vor sa renunte la leu pentru euro

Majoritatea romanilor nu ar fi de acord cu renuntarea la leu si asociaza Uniunea Europeana cu dreptul la libera circulatie, se arata in barometrul de opinie "Adevarul despre Romania", realizat de INSCOP Research.

La sase ani de la admiterea Romaniei in Uniunea Europeana, 35% dintre romani considera ca aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana a adus mai degraba avantaje, 33,9% nu vad in procesul respectiv nici avantaje, nici dezavantaje, iar 21,4% vad mai degraba dezavantaje. 9,6% dintre respondenti au ales variante nu stiu/nu raspund, transmite Agerpres.

In ceea ce priveste perspectiva trecerii la euro, 57% dintre romani nu ar fi de acord cu renuntarea la leu. Doar 35,4% ar fi de acord, in timp ce 7,5% nu stiu sau nu raspund.

Cei mai multi dintre romani (76,2%) asociaza Uniunea Europeana cu dreptul la libera circulatie. Pe locurile urmatoare in topul atributelor asociate de romani Uniunii Europene se situeaza: democratia si drepturile omului (57,1%), pacea cu tarile vecine (55,6%), interventia in politica interna a tarii (53,9%), subordonarea fata de tarile din vestul Europei (50,6%) si raspandirea crizei economice (49,8%).

Romanii sunt divizati cu privire la impactul Uniunii Europene asupra economiei nationale

Pe de alta parte, 47,3% dintre respondenti asociaza Uniunea Europeana cu dezvoltarea economica si 44,5% cu locurile de munca. 43,7% dintre romani vad UE ca aducand pierderea controlului asupra economiei, in timp ce 41,6% o alatura exploatarii resurselor naturale. Doar 31,1% coreleaza UE cu pierderea identitatii nationale si 19,9% cu pierderea identitatii religioase.

"Criza economica din ultimii cinci ani a fost evenimentul cel mai important al perioadei care a livrat publicului un set larg de frici colective legate inclusiv de stabilitatea monetara. Tema 'trecerea la euro in criza este periculoasa' a avut ecou la public, fiind sustinuta de analisti, dar si de diversi oficiali. In plus, teama de o eventuala schimbare pare justificata: trecerea la leul greu a fost totusi un succes dupa ce in anii '90 economia de piata debutase cu valuri de inflatie si devalorizari ale monedei si ale puterii de cumparare care au creat veritabile traume colective.

Populatia nu este pregatita sa riste o schimbare a monedei in conditiile in care Uniunea Europeana nu a fost capabila sa convinga de faptul ca a reusit sa evite criza", afirma sociologul Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul" in perioada 20 - 28 aprilie. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie "Adevarul despre Romania" este un proiect de cercetare sociologica periodica a opiniilor romanilor cu privire la principalele aspecte ale vietii politice, economice, sociale si culturale.