Romania si zona euro: Amanarea aderarii, cea mai buna idee

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
2188 citiri
Romania si zona euro: Amanarea aderarii, cea mai buna idee

Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?

Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".

Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.

In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.

Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea sa fie indeplinite de Romania. Singura schimbare importanta e din zona inflatiei", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Nici fluctuatia cursului din ultima perioada nu este un indicator bun pentru evolutia Romaniei si eligibilitatea statului pentru intrarea in zona euro. Conform tratatului, pentru aderarea la zona euro, cursul trebuie sa nu depaseasca, timp de doi ani inainte de aderare, o valoare de 15% in plus sau in minus fata de paritatea stabilita.

Daca pana acum Romania a indeplinit in mai multe randuri criteriul, in ultima perioada s-ar putea ca acesta sa fi fost insa depasita avand in vedere nivelurile record atinse de euro in comparatie cu moneda nationala.

"Daca aderarea ar fi pentru 2015, ar trebui ca 2013 si 2014 sa arate un curs care sa se incadreze in aceasta banda de +/- 15%. Nu cred ca ar fi imposibil sa se incadreze intr-un asemenea curs, chiar daca baza de pornire ar fi cea actuala, de 4,5 lei/euro", a declarat Aurelian Dochia.

Un alt detaliu important este convergenta reala, dorinta fiind ca o tara care doreste sa adere la zona euro, aceasta sa aiba o economie reala apropiata de economia europeana pentru a nu suferi de socuri asimetrice, indica analistul. "Evident ca Romania, care are un PIB pe cap de locuitor cel mai scazut din Europa are mari diferente structurale fata de Europa si in conditiile astea, nici din acest punct de vedere nu ar putea sa vina argumente in favoarea Romaniei", continua Dochia.

Ne-ar vrea Europa in uniunea monetara?

Din cauza situatiei economice europene insa, Romania nu ar trebui sa incerce sa ceara aderarea nici daca ar indeplini toti indicatorii formali pentru ca nu ar fi acceptata, liderii Uniunii Europene putand sa gaseasca oricand argumente ca Romania e inca vulnerabila la presiuni inflationiste, este de parerea Aurelian Dochia.

Analistul economic Mircea Cosea considera sie el ca Romania ar trebui sa amane adoptarea monedei unice, mai ales ca si tarile din jurul nostru, precum Ungaria si Bulgaria, au amanat datele de aderare. "Trebuie sa privim cu mare atentie aceasta data si sa nu ne grabim pentru a vedea exact cum evolueaza zona si care sunt posibilitatile noastre de a ne racorda la zona", a declarat Cosea.

In acest sens, Dochia declara ca nu crede ca isi mai pune cineva problema aderarii la zona euro cu seriozitate, nici din partea Romaniei, nici din cea a institutiilor europene. Mai mult, probabil ca nici populatia nu ar mai fi la fel de entuziasmata de aceasta schimbare cum era in urma cu mai multi ani. Unul din principalele motive ale acestei schimbari este argumentul adus in privinta situatiilor din Grecia si Spania care, daca ar fi avut o moneda nationala, ar fi putut ajusta cursul valutar si ar fi putut scapa de criza care a sapat pana in radacinile economiilor.

Mai mult, chiar daca Romania ar indeplini in acest moment conditiile de aderare, problema se pune ca regulile jocului ar putea fi schimbate pe parcurs, mai ales dupa ce au iesit la suprafata toate problemele greu de gestionat ale ultimilor luni. "Sunt sigur ca aceste institutii vor privi cu mult mai mare atentie orice cerere venita din partea unui stat nou membru de aderare la zona euro in aceasta perioada. Au destule instrumente ca sa intarzie aderarea unei tari care considera ei ca nu este bine pregatita. Sincer vorbind, la o analiza foarte atenta, despre orice tara se poate spune ca nu este bine pregatita pentru ca indeplinirea criteriilor de convergenta care sunt singura conditie formala pentru aderare la zona euro, trebuie sa fie judecata din perspectiva sustenabilitatii", indica Aurelian Dochia.

Astfel, amanarea ar putea veni fie din partea autoritatilor romane din teama impactului asupra economiei locale a schimbarii monedei, fie din partea celor europene. In acest caz din urma insa, refuzul nu s-ar limita doar la Romania, ci la orice tara care ar dori sa adere la moneda europeana in urmatoarea perioada, intreaga procedura putand sa fie modificata in anii ce urmeaza.

"Deocamdata ne aflam in cea mai grea situatie pe care Romania o are din 2007 pana in prezent, in raporturile politice cu Uniunea Europeana. Ar trebui sa ne gandim si la solutii de atenuare a acesti crize care s-a declansat in UE si Romania, avem probleme cu raportul MCV, deci e destul de complicat sa fim optimisti in legatura cu criteriile politice", conchide analistul economic Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania aderare zona euro, #aderare zona euro, #criterii aderare zona euro , #Zona euro