Romania a avut in ianuarie cel mai mare ritm de crestere anuala a preturilor la producator din UE

Joi, 12 Martie 2009, ora 14:58
1184 citiri
Romania a avut in ianuarie cel mai mare ritm de crestere anuala a preturilor la producator din UE

Romania a avut in ianuarie cel mai mare ritm de crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana (UE), de 6,4%, in timp ce la nivelul statelor membre preturile la producator au avansat cu 0,2%, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat.

Ungaria, cu un avans anual al preturilor productiei industriale de 4,4%, s-a clasat pe pozitia a doua in UE dupa acest indicator, iar Marea Britanie a fost a treia, cu o scumpire in termeni anuali a produselor industriale de 3,2%.

Cele mai semnificative scaderi ale preturilor la producator au fost inregistrate in ianuarie in Danemarca, de 5,2% fata de luna similara din 2008, Grecia, 3,4%, si Franta, de 2,9%, mai arata datele biroului european de statistica.

In prima luna a acestui an, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 0,8% fata de ianuarie 2008. Preturile din sectorul energetic s-au redus in ianuarie 2009 cu 2% in UE si cu 2,7% in zona euro fata de luna similara a anului trecut.

Preturile bunurilor de capital au crescut cu 2,6% in statele membre si cu 2% in zona euro, cele ale produselor de uz curent au crescut cu 1,1% in UE, dar au scazut cu 0,1% in zona euro, bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 2,2% in UE si cu 1,7% in zona euro, iar preturile produselor intermediare au stagnat in UE, dar s-au diminuat cu 0,9% in zona euro.

Fata de decembrie, preturile la producator au urcat in ianuarie in Romania cu 1,1%, in timp ce in UE au scazut cu 0,6%. 

#productie, # zona euro, # UE , #Zona euro