Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rogoff: Summit-ul UE a insemnat "un pic de timp" castigat pana la catastrofa

Rogoff: Summit-ul UE a insemnat "un pic de timp" castigat pana la catastrofa


Liderii europeni au castigat "un pic de timp" la summit-ul de saptamana trecuta, reusind din nou sa amane despartirea zonei euro, care este in continuare departe de stabilizare, iar Grecia va avea probleme cu tintele fiscale si se indreapta inca spre default, considera economistul Kenneth Rogoff.

Premierul elen Antonis Samaras a cerut saptamana trecuta liderilor UE sa relaxeze tintele de reducere a deficitului bugetar si masurile de austeritate impuse Greciei in acordurile de finantare externa de 240 miliarde euro.

Grecia va intampina dificultati in privinta tintelor fiscale si va intra, probabil, in default (neplata datoriilor), a declarat Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, intr-un interviu la Bloomberg Television.

Liderii UE au convenit, la summit-ul din 28 - 29 iunie, sa relaxeze conditiile de acordare a finantarii externe pentru statele aflate in dificultate, sa faca primii pasi concreti spre o uniune bancara prin pregatirea, pana la sfarsitul anului, a unui proiect pentru o institutie unica de reglementare, si sa rupa spirala financiara dintre banci si guverne prin recapitalizarea directa a institutiilor de credit de la fondurile de criza ale eurozonei.

"Vor continua sa ia tot mai multe masuri radicale, stand pe loc. Suntem foarte, foarte departe de o viziune pe termen lung. Este o drum lung si dificil. Suntem departe de stabilizare", a comentat Rogoff despre zona euro.

Sefii de stat sau de guvern prezenti saptamana trecuta la Bruxelles au aprobat totodata un proiect de 120 miliarde euro pentru stimularea economiei UE, care include o majorare de capital consistenta pentru Banca Europeana pentru Investitii.

Referitor la economia Statelor Unite, Rogoff a spus ca aceasta a inregistrat o diminuare a cresterii, insa este prematur sa fie asteptata o noua runda de recesiune.

"Evident, aceasta nu este o economie cu crestere galopanta care creeaza net 300.000 - 400.000 de job-uri noi pe luna, trebuie sa incepem sa iesim din aceasta situatie.

SUA, desi nu se apropie de recesiune, nu este un motor de crestere care ne va salva cu China in incetinire si Europa in recesiune", a afirmat reputatul economist.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 809 ori