Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Recapitalizarea bancilor din zona euro nu necesita garantiile statelor

Recapitalizarea bancilor din zona euro nu necesita garantiile statelor


Recapitalizarea directa a bancilor prin intermediul viitorului fond de salvare al zonei zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), nu va necesita garantii din partea statelor, au precizat marti inalti responsabili europeni, inlaturand astfel ambiguitatile care au aparut pe aceasta tema in ultimele zile.

La Consiliul European din luna iunie, liderii din zona euro au cazut de acord asupra recapitalizarii directe a bancilor cu ajutorul MES, astfel incat imprumuturile acordate sa nu mareasca datoria statelor, demersul urmand sa devina operational imediat ce va fi creat si un mecanism european de supraveghere.

Intrebat la sfarsitul reuniunii de luni a ministrilor de finante din zona euro daca garantia statelor este necesara in cazul recapitalizarii directe a bancilor, presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a raspuns scurt: "nu". Si comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a confirmat ca aceasta garantie nu este necesara, dar a insistat ca pentru ca acest lucru sa fie posibil, "va trebui sa existe un mecanism european de supraveghere". Comisia trebuie sa prezinte "pana in luna septembrie propuneri pentru supravegherea bancilor cu ajutorul Bancii Centrale Europene, astfel incat proiectul sa fie finalizat pana la sfarsitul anului", a precizat Rehn.

Este un "calendar ambitios dar realist", a comentat ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Acest demers, care aduce impreuna supravegherea bancara si recapitalizarea directa a bancilor, va permite abordarea crizei de la radacinile sale, spargand cercul vicios care se creeaza intre criza bancara si criza datoriilor suverane", a concluzionat oficialul francez.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1023 ori