Preturile, punctul slab al statelor vulnerabile din zona euro

Sambata, 25 August 2012, ora 12:10
1758 citiri
Preturile, punctul slab al statelor vulnerabile din zona euro

Criza din zona euro afecteaza economiile cele mai vulnerabile mai ales prin cresterea preturilor. Plata muncii este costisitoare, salariile scad si, in acelasi timp, pretul transportului, alimentelor, chiriilor si al altor bunuri si servicii cresc.

Avansul rapid al preturilor in tarile lovite de criza a afectat cresterea lor economica, ducand la cresterea somajului si a nemultumirii in randul locuitorilor, conform The Wall Street Journal.

Problemele economice ale tarilor vulnerabile nu au fost solutionate, desi acestea au intrat deja in al treilea an al crizei datoriilor.

Preturile de la "periferia" zonei euro - din Europa de Sud, Irlanda si tarile baltice, state care isi raporteaza moneda la euro - sunt inca prea ridicate. Acest lucru reprezinta o mare problema pentru autoritatile care elaboreaza politicile fiscale si care spera ca in urmatorii doi ani regiunea "periferica" sa inregistreze crestere economica.

Preturile ridicate constituie o mare problema pentru ca inflatia de la nivelul statelor afectate de criza a crescut foarte mult de la infiintarea zonei euro comparativ cu Germania, transformand aceasta tara intr-un centru al productie cu costuri scazute. Pentru a-si recastiga competitivitatea dupa criza, preturile din zona euro trebuie sa scada in raport cu Germania si alte state puternice din zona euro, precum Olanda sau Austria.

Pentru tari ca Grecia acest lucru ar insemna o deflatie puternica, in timp ce pentru alte state, precum Spania, ar putea insemna o rata a inflatiei mult mai mica raportat la Germania.

Rata anuala a inflatiei din zona euro s-a situat la 2,4% la sfarsitul lunii iulie 2012, in timp ce rata anuala a inflatiei la nivelul Uniunii Europene a fost de 2,5% la sfarsitul aceleiasi luni. In Romania, rata anuala a inflatiei a crescut la 3,1% la data de 31 iulie 2012. Inflatia din Grecia s-a situat la 1,3% in aceeasi perioada. Spania a avut o rata anuala a inflatiei de 1,8%, iar Germania 1,9%.

Inflatia din Romania, peste media UE, in iulie

Preturile din Grecia, ridicate in raport cu salariile

Problema preturilor este stringenta in Grecia, unde salariile din sectorul privat au scazut aproximativ cu doua cifre in mai multe sectoare de activitate. Rata anuala a inflatiei din aceasta tara a fost mai mare comparativ cu estimarile analistilor.

Autoritatile din Grecia spun ca problema rezida in faptul ca scaderea salariilor a fost efectuata fara a diminua preturile, ceea ce a limitat cresterea economiei si a afectat puternic puterea de cumparare a consumatorilor.

"Exista o distanta considerabila intre costul de trai si nivelul salariilor", spune Michail Chalaris, inspector in cadrul Directiei Muncii din Grecia.

Creditorii Greciei si unii oficiali din aceasta tara spun ca raspunsul se afla in lipsa concurentei de pe pietele locale. Sectoarele de activitate tind sa fie dominate de producatorii mai putin puternici sau grupurile care nu pot face fata presiunii de a-si diminua profiturile in contextul unei concurente noi.

Deschiderea pietei catre companiile concurente este unul dintre scopurile principale ale programului de ajutor financiar al Greciei, dar creditorii tarii spun ca autoritatile nu au reusit pana acum sa adopte aceste masuri.

Chiar daca Grecia si alte tari din zona euro aopta masuri pentru scaderea preturilor, autoritatile se vor confrunta cu problema deflatiei, care inrautateste situatia datoriilor, atat in randul populatiei, cat si la nivel guvernamental.

Germania si alte tari puternice din zona euro pot ajuta statele de la periferie sa rezolve aceasta problema prin cresterea inflatiei pe piata interna. Cresterea rapida a salariilor in Germania ar putea insa afecta nivelul tintei de inflatie de 2% de la nivelul zonei euro, stabilita de Banca Centrala Europeana.

#crestere preturi, #consumatori crestere preturi, #preturi Grecia, #inflatie Grecia, #inflatie zona euro, #preturi zona euro , #Zona euro