Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presa germana: Aliatii liberali ai lui Merkel nu vor "uniune bancara"

Presa germana: Aliatii liberali ai lui Merkel nu vor "uniune bancara"


Mai multi responsabili FDP, partidul liberal german, aliatul Angelei Merkel in guvern, se opun infiintarii unei "uniuni bancare" in Europa, dupa cum relateaza miercuri, presa germana.

O astfel de uniune, propusa de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), ar exercita o supraveghere centralizata asupra bancilor si ar fi un mecanism de garantare comuna a depozitelor deponentilor.

Aceasta este, pur si simplu, o "noua posibilitate", creativa trebuie sa recunosc, de sifonare a solvabilitatii germane, a criticat ideea Christian Lindner, seful unei importante filiale regionale a FDP, in paginile cotidianului Handelsblatt. "Tarile din zona euro sunt cele care trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare din bancile lor", a adaugat el.

La randul sau, Rainer Bruderle, din conducerea aceluiasi partid, a estimat ca punerea pe tapet a uniunii bancare "creeaza impresia lipsei de incredere in mecanismele existente".

Marti, conservatorii CDU/CSU din tabara cancelarului german si-au exprimat rezervele fata de aceasta idee, precum si fata de autoritatea de servicii financiare Bafin.

In Handelsblatt, deputatul CDU Michael Fuchs a estimat miercuri ca o astfel de uniune "frizeaza socialismul" si ca "nu se poate impune deponentilor nostri" sa garanteze depozitele altor europeni.

Cancelarul Angela Merkel nu a inchis usa ideii unei supravegheri centralizate a bancilor, dar a expediat aceasta ipoteza la orizontul mai indepartat al zonei euro cand aceasta va fi mai integrata, in special in materie de politica bugetara.

Ideea infiintarii unei autoritati de supraveghere la nivel european a fost vehiculata pentru prima data de Comisia Europeana, dar propunerea a fost intampinata cu raceala de tarile mai bogate, precum Germania, care se tem ca astfel ar putea ajunge sa salveze bancile altor state, conform Bloomberg.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 887 ori