Premierul Finlandei: Nu platim falimentele altora

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 14:15
1170 citiri
Premierul Finlandei: Nu platim falimentele altora

Finlanda nu este dispusa sa plateasca pentru falimentele altor state, dar poate sa ofere un ajutor conditionat, daca unele state, precum Spania, vor solicita un plan de salvare, a declarat premierul acestei tari, Jyrki Katainen.

"Dorim sa ajutam atunci cand exista o urgenta, dar nu se poate cere unei banci sanatoase sa finanteze o banca bolnava sau unei tari riguroase sa plateasca pentru falimentul vecinilor sai", a spus liderul conservatorilor finlandezi.

El a reamintit ca, inca de la al doilea plan de ajutor pentru Grecia, tara sa continua sa ceara garantii specifice pentru "limitarea riscurilor", subliniind ca, de fiecare data cand Finlanda critica functionarea Europei, face acest lucru pe baza unor criterii economice, care nu implica "euroscepticismul".

Referitor la Spania, seful executivului de la Helsinki a opinat ca aceasta nu va cere un plan de salvare total "pentru ca este interesata sa-si mentina accesul pe piete", dar s-a declarat optimist in legatura cu evolutia acestei tari care "a intreprins multe reforme si va fi mai competitiva, iar masurile sale de austeritate sunt credibile".

Spania anunta cel mai sever program de austeritate

Jyrki Katainen considera insa ca Europa trebuie sa fie pregatita daca Spania va avea nevoie de un plan de salvare, dar avertizeaza ca in aceasta eventualitate Finlanda va pune anumite conditii pentru a-si oferi sprijinul.

"Daca ajutorul va fi oferit prin intermediul Fondului European pentru Stabilitate Financiara (FESF), vom solicita garantii in schimbul ajutorului nostru. Daca va fi furnizat de Mecanismul European de Stabilitate (MES), care intra in vigoare pe 8 octombrie, in lipsa acestor garantii vom insista ca MES sa fie creditorul preferential", a explicat premierul Katainen.

#Finlanda zona euro, #Finlanda ajutor financiar, #Finlanda finantare falimente, #Finlanda conditii ajutor financiar , #Zona euro