Pierre Moscovici: Grecia trebuie sa faca eforturi pentru a ramane in zona euro

Marti, 05 Iunie 2012, ora 10:10
1061 citiri
Pierre Moscovici: Grecia trebuie sa faca eforturi pentru a ramane in zona euro

Grecia trebuie sa ramana in zona euro, dar ea "trebuie sa adopte optiunile care sa i-o permita", a declarat luni ministrul francez al Finantelor Pierre Moscovici, intr-o conferinta de presa la sediul Comisiei Europene (CE) la Bruxelles.

"Nu avem de dat sfaturi pe plan electoral, dar atunci cand vine vorba despre dorinta Greciei de a ramane in zona euro, trebuie ca optiunile pe care le adopta sa ii permita acest lucru", a subliniat el.

"Noi vrem ca Grecia sa ramana in zona euro", a repetat, la randul sau, comisarul pentru Afaceri Economice, finlandezul Olli Rehn.

"Aplicarea reformelor cerute este dureroasa pentru oameni", a recunoscut el. "Insa respectarea angajamentelor cu privire la reforme este cea mai buna solutie", a conchis comisarul european.

"Europenii trebuie sa auda dificultatile Greciei, sa le inteleaga si sa actioneze", a insistat Moscovici.

"Grecia trebuie sa ramana in zone euro, iar noi trebuie sa facem totul pentru ca lucrurile sa mearga in aceasta directie", a continuat el.

"Insa, pentru aceasta, trebuie respectate angajamentele asumate. Este foarte important ca ele sa fie respectate", a avertizat Moscovici.

Liderul stangii radicale grecesti din cadrul blocului Syriza, Alexis Tsipras, a declarat vineri ca vrea sa "anuleze" memorandumul care impune Greciei masuri de austeritate in schimbul sustinerii UE si FMI, in cazul in care va castiga alegerile legislative de la 17 iunie.

Intrebat la Paris ce parere are despre aceasta pozitie, Pierre Moscovici a avertizat ca "problema (unei retrageri a Greciei din zona euro) s-ar putea pune daca grecii insisi nu isi respecta angajamentul".

Atunci cand a fost intrebat daca serviciile sale lucreaza la un scenariu privind o retragere a Atenei din zona euro, ministrul a admis ca "poate ca exista ici-colo unele reflectii, este posibil", "dar nu ar trebui sa existe un scenariu la care sa se lucreze in acest sens", a insistat el.

Moscovici a dat asigurari ca nu incearca sa "anticipeze" aceasta situatie, ci mai degraba sa o "evite". A lucra la un plan de retragere ordonata a Greciei nu ar fi, in opinia sa, "nerezonabil deloc".

Grecia, a subliniat el, trebuie sa ramana in Uniunea Monetara pentru ca este vorba despre o "zona integrata, pentru ca nu vrem sa existe un efect de domino si pentru ca am angajat deja enorm de multi bani, 150 de miliarde de euro".

#grecia zona euro, #reforme Grecia zona euro , #Zona euro