Olli Rehn saluta cererea Madridului pentru asistenta financiara

Luni, 25 Iunie 2012, ora 15:19
1336 citiri
Olli Rehn saluta cererea Madridului pentru asistenta financiara

Vicepresedintele CE Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si euro, a salutat luni, la Bruxelles, cererea oficiala a autoritatilor spaniole adresata Eurogrupului (ministrii de externe din zona euro) pentru asistenta financiara in vederea recapitalizarii sectorului bancar din Spania, iar expertii executivului UE vor evalua nevoile financiare ale acestui sector.

"In urma acestei solicitari, am dispus ca personalul nostru, in cooperare cu expertii Bancii Centrale Europene, ai Autoritatii Bancare Europene si ai FMI, sa isi intensifice activitatea pentru a oferi o evaluare clara a sectorului si a nevoilor sale, ca si o propunere de conditionalitate care va insoti aceasta asistenta. Cererea de capital, estimata recent de doua firme private, ofera un bun punct de plecare in acest sens. Sunt increzator ca putem incheia un acord asupra memorandumului de intelegere in cateva saptamani, astfel incat sa putem pune in aplicare eforturile de restructurare", a spus Rehn.

CE: Restructurarea sectorului bancar spaniol este o masura necesara

Potrivit reprezentantului CE, restructurarea sectorului bancar spaniol este esentiala pentru recastigarea increderii in economia spaniola si restabilirea conditiilor pentru un acces adecvat la credite pentru companii si familii. Conditionalitatea politica a asistentei financiare, sub forma unui imprumut de la Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF)/Mecanismul European de Stabilizare (MES), se va concentra pe reformele specifice vizand sectorul financiar, printre care planuri de restructurare care trebuie sa respecte deplin regulile UE privind ajutorul de stat.

Olli Rehn a mentionat ca aceasta conditionalitate se va aplica bancilor care sunt capitalizate si sectorului financiar spaniol in ansamblu. "Mai mult, ma astept ca Spania sa isi mentiona hotararea aratata si ritmul reformelor care pot aduce crestere durabila si locuri de munca mai multe si mai bune, dar si sa isi onoreze angajamentele sale din cadrul procedurii de deficit excesiv. Nu poate exista crestere durabila fara finante publice durabile, atat la nivel national, cat si subnational. Progresul in aceste domenii va fi analizat atent si periodic, in paralel cu asistenta financiara", a adaugat comisarul european Olli Rehn.

Sectorul bancar spaniol are nevoie de 51 - 62 mld. de euro

Rezultatele analizei efectuate de companiile de consultanta Oliver Wyman si Roland Berger, prezentate joi, la Madrid, de catre subguvernatorul Bancii Spaniei, Fernando Restoy, arata ca sectorul bancar spaniol are nevoie de o suma totala maxima cuprinsa intre 51 si 62 de miliarde de euro pentru recapitalizare, intr-unul dintre cele mai grave scenarii luate in consideratie, adica o scadere de 6,5% a PIB-ului pana in 2014 si cadere cu 60% a pretului locuintelor.

Subguvernatorul Bancii Spaniei a indicat ca auditele efectuate de cele doua companii de consultanta au luat in consideratie 14 grupuri bancare, care reprezinta 90% din sectorul bancar spaniol, iar perioada in care va fi nevoie de sumele estimate este de trei ani, intre 2012-2014.

Bancile spaniole aflate in dificultate - dintre care fac exceptie cele trei mari banci spaniole, Santander, BBVA si CaixaBank - vor avea nevoie de suma totala maxima de 62 de miliarde de euro pentru recapitalizare, in cazul unei deteriorari semnificative a situatiei economice, adica o scadere de 6,5% a PIB-ului pana in 2014 si o cadere cu 60% a pretului locuintelor. El a precizat ca pana si in acest caz, suma totala de 100 de miliarde de euro pe care a anuntat Eurogrupul ca o poate furniza sectorului bancar spaniol reflecta o marja suficienta de eroare.

Cele mai mari banci spaniole nu vor avea nevoie de recapitalizare, mai arata rezultatele auditului, iar ajutoarele se vor concentra mai ales in privinta entitatilor bancare deja sprijinite de FROB (Fondul de restructurare bancara), adica Novagalicia Banco, Catalunya Banc si Bankia. Estimarile singulare pentru necesitatile de capital ale fiecareia dintre aceste entitati financiare vor fi prezentate in a doua parte a auditului la care este supus sectorul bancar spaniol, in luna iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ajutor financiar, #Olli Rehn Spania ajutor, #Spania asistenta financiara, #sector bancar spaniol , #Zona euro